1 квітня закінчується термін для подання декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2022 рік

  • 350

Фото без опису

Нагадуємо, 1 квітня закінчується термін для подання декларацій  осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2022 рік!

Останній день для подання декларації – 31 березня!

Хто подає електронну декларацію у 2023 році

За роз’ясненнями НАЗК, під час воєнного стану подання електронних декларацій не обов’язкове.

Натомість після закінчення чи призупинення воєнного стану посадовці зобов’язані протягом 3 місяців подати декларації.

 Коло осіб декларантів визначає абз. 15 ч. 1 ст. 1 Закону «Про запобігання корупції». Подання електронних декларацій обов’язкове для посадових осіб бюджетних установ, оскільки вони прирівняні за законом до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, так звані «посадові особи юросіб публічного права» (пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700).

Посадовими особами бюджетної установи є не лише керівник установи і його заступники. До них відносяться особи, які за своєю посадою виконують:

  • адміністративно-господарські функції – це обов’язки з управління або розпорядження державним, комунальним майном;
  • організаційно-розпорядчі функції – це обов’язки щодо керівництва трудовим колективом, певною галуззю, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників.

Електронна декларація подається не всіма посадовими особами бюджетних установ. Частиною 5 статті 45 Закону № 1700 звільнені від обов’язку подавати електронну декларацію посадові особи закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері:

  • соціального обслуговування населення, соціальної та професійної реабілітації осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю, соціального захисту ветеранів війни та учасників АТО (електронна декларація заповнюється на добровільній основі);
  • здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ на сході країни;
  • охорони здоров’я (виняток – керівники закладів охорони здоров’я, починаючи від міського рівня і закінчуючи обласним і центральним);
  • освіти, науки (виняток – керівники ВНЗ та науково-дослідних установ та їх заступники, а саме ректор (начальник, директор), проректори (заступники начальника, директори) електронну декларацію);
  • культури, мистецтв, відновлення та збереження національної пам’яті;
  • фізичної культури, спорту, національно-патріотичного виховання.

Також від подання електронних декларацій звільнені мобілізовані працівники, призвані офіцери та контрактники. Однак, зобов’язані декларувати свої доходи і майно військовослужбовці, які проходять військову службу у військових комісаріатах.

Якщо посадова особа за ч. 5 ст. 45 Закону № 1700 звільнена від обов’язку подавати електронну декларацію, але одночасно належить до посадових осіб місцевого самоврядування, вона зобов’язана задекларувати свої доходи і майно.

Строки подання електронних декларацій залежать від ситуації. Електронна декларація подається:

  • перед призначенням на відповідну посаду (подає претендент);
  • щорічно — до 1 квітня;
  • перед звільненням — за період, не охоплений раніше поданими деклараціями;
  • після звільнення — до 1 квітня наступного року (за минулий рік, у якому особа звільнилась чи переведена на іншу посаду, яка не зобов’язує декларувати дохід і майно);
  • після притягнення до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання або подання з недостовірними даними е-декларації — обов’язкове подання електронних декларацій з достовірними відомостями.

Окрім цього, посадова особа бюджетної установи зобов’язана інформувати про суттєві зміни у майновому стані протягом року. Тобто протягом 10 днів після отримання доходу чи купівлі майна на суму, еквівалентну чи більшу за 50 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб на початок року (у 2023 році – це 134200 грн), особа має надіслати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (форма змін). Якщо таких суттєвих змін дві чи три, після кожної зміни слід подавати відповідне повідомлення. Його подають аналогічно е-декларації.

 

Звертаємо Вашу увагу на необхідність неухильно дотримуватись встановлених вимог декларування, оскільки чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання декларації (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну – за декларування завідомо недостовірних відомостей (стаття 366-1 Кримінального кодексу України).