Фахівці застерігають: Ботулізм. Що варто знати і як уберегтися
Останнім часом в Україні зросла кількість випадків захворювання на ботулізм. Переважна більшість випадків пов’язана із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах або без дотримання санітарно-гігієнічних вимог.
Найбільшу небезпеку становлять домашні консервовані, в’ялені, копчені та м’ясні вироби, а також консерви з риби, м’яса, грибів чи овочів, які готувалися без належної термічної обробки та стерилізації.
Що таке ботулізм:
Ботулізм – небезпечне інфекційне захворювання, що спричинене ботулотоксином – одним із найсильніших природних отрут. Він уражає нервову систему, зумовлює м’язову слабкість, параліч і може призвести до смерті.
Перші симптоми можуть з’являтись через 12–24 години після вживання зараженого продукту, але іноді вже через 2 години або навпаки –через 3–4 доби.
Основні симптоми ботулізму:
- порушення зору (нечітке бачення, «сітка» перед очима);
- сухість у роті;
- ускладнене мовлення (голос стає гугнявим, тихим або зникає);
- загальна м’язова слабкість, підвищена втомлюваність;
- запаморочення;
- здутий живіт, закрепи після короткочасних шлунково-кишкових симптомів (нудота, блювання);
- порушення дихання та ковтання;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
У разі підозри на ботулізм – негайно зверніться до лікаря!
Як уберегтися від ботулізму?
Профілактика — єдиний дієвий захист, адже лікування ботулізму складне й потребує введення протиботулінічної сироватки.
Рекомендації:
- Консервуйте лише свіжі продукти без ознак псування.
- Ретельно мийте сировину перед приготуванням, особливо овочі з ґрунтом.
- Дотримуйтесь правил стерилізації банок, кришок і термічної обробки.
- Домашні консерви зберігайте не більше 1 року, у прохолодному місці або холодильнику.
- Віддавайте перевагу продукції промислового виробництва, яка проходить лабораторний контроль.
- Не споживайте продукти з підозрілим запахом чи виглядом, а також здутих («бомбажних») банок.
- Рибу необхідно чистити одразу після вилову, обов’язково видаляючи кишки.
- Купуючи в’ялену або копчену рибу, перевіряйте:
- цілісність пакування;
- умови зберігання;
- маркування з датою виготовлення та терміном придатності.
Стережіться стихійної торгівлі!
Не купуйте м’ясні вироби, рибу, консервацію на стихійних ринках або в соціальних мережах/інтернет-магазинах, якщо:
- відсутня інформація про виробника;
- немає маркування згідно з вимогами Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
- продавець не ідентифікований належним чином (згідно з Законом України «Про електронну комерцію»).
Пам’ятайте:
Ботулізм не лікується вдома!
Тільки уважність, відповідальність та дотримання гігієни — рятують життя
При найменшій підозрі — негайно звертайтеся по медичну допомогу!
Камінь-Каширське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Волинській області