Фахівці застерігають: Ботулізм. Що варто знати і як уберегтися

  • 26

Фото без опису

 

Останнім часом в Україні зросла кількість випадків захворювання на ботулізм. Переважна більшість випадків пов’язана із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах або без дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Найбільшу небезпеку становлять домашні консервовані, в’ялені, копчені та м’ясні вироби, а також консерви з риби, м’яса, грибів чи овочів, які готувалися без належної термічної обробки та стерилізації.

Що таке ботулізм:

Ботулізм  – небезпечне інфекційне захворювання, що спричинене ботулотоксином – одним із найсильніших природних отрут. Він уражає нервову систему, зумовлює м’язову слабкість, параліч і може призвести до смерті.

Перші симптоми можуть з’являтись через 12–24 години після вживання зараженого продукту, але іноді вже через 2 години або навпаки –через 3–4 доби.

Основні симптоми ботулізму:

  • порушення зору (нечітке бачення, «сітка» перед очима);
  • сухість у роті;
  • ускладнене мовлення (голос стає гугнявим, тихим або зникає);
  • загальна м’язова слабкість, підвищена втомлюваність;
  • запаморочення;
  • здутий живіт, закрепи після короткочасних шлунково-кишкових симптомів (нудота, блювання);
  • порушення дихання та ковтання;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

 У разі підозри на ботулізм – негайно зверніться до лікаря!

Як уберегтися від ботулізму?

Профілактика — єдиний дієвий захист, адже лікування ботулізму складне й потребує введення протиботулінічної сироватки.

Рекомендації:

  1. Консервуйте лише свіжі продукти без ознак псування.
  2. Ретельно мийте сировину перед приготуванням, особливо овочі з ґрунтом.
  3. Дотримуйтесь правил стерилізації банок, кришок і термічної обробки.
  4. Домашні консерви зберігайте не більше 1 року, у прохолодному місці або холодильнику.
  5. Віддавайте перевагу продукції промислового виробництва, яка проходить лабораторний контроль.
  6. Не споживайте продукти з підозрілим запахом чи виглядом, а також здутих («бомбажних») банок.
  7. Рибу необхідно чистити одразу після вилову, обов’язково видаляючи кишки.
  8. Купуючи в’ялену або копчену рибу, перевіряйте:
    • цілісність пакування;
    • умови зберігання;
    • маркування з датою виготовлення та терміном придатності.

Стережіться стихійної торгівлі!

Не купуйте м’ясні вироби, рибу, консервацію на стихійних ринках або в соціальних мережах/інтернет-магазинах, якщо:

  • відсутня інформація про виробника;
  • немає маркування згідно з вимогами Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
  • продавець не ідентифікований належним чином (згідно з Законом України «Про електронну комерцію»).

Пам’ятайте:

Ботулізм не лікується вдома!

Тільки уважність, відповідальність та дотримання гігієни — рятують життя

При найменшій підозрі — негайно звертайтеся по медичну допомогу!

 

 

Камінь-Каширське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області