Фахівці інформують: Що таке сальмонельоз та які заходи з його профілактики!
Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.
Сальмонельоз – це кишкова інфекція, що передається в більшості випадків з їжею. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі – 6 місяців), у пиві – до 2 місяців, у грунті – до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко – 20 днів, кефір – до 2 місяців, вершкове масло – до 4 місяців, сир – до 1 року). Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.
Найхарактернішою ознакою збудника цього захворювання є те, що він потрапляє в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз тварини, птахи, забруднені яйця водоплаваючої птиці, гризуни.
Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:
🔸 Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
🔸 Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
🔸 Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
🔸 Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
🔸 Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.
🔸 Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування страв.
🔸 Не допускайте в житлові приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які є рознощиками збудників захворювань.
🔸 Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)
🔸 Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.
🔸 Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни.
🔸 Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.
Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!
Камінь-Каширське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Волинській області