Фахівці інформують: Що таке сальмонельоз та які заходи з його профілактики!

  • 30

Фото без опису

      Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

        Сальмонельоз – це кишкова інфекція, що передається в більшості випадків з їжею. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі – 6 місяців), у пиві – до 2 місяців, у грунті – до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко – 20 днів, кефір – до 2 місяців, вершкове масло – до 4 місяців, сир – до 1 року). Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

         Найхарактернішою ознакою збудника цього захворювання є те, що він потрапляє в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз  тварини, птахи, забруднені яйця   водоплаваючої птиці, гризуни.

         Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

 🔸 Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

🔸 Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

🔸 Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

🔸 Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

🔸 Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

🔸 Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування страв.

🔸 Не допускайте в житлові приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які є рознощиками збудників захворювань.

🔸 Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)

🔸 Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

🔸 Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни.

🔸 Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.

 Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!

Камінь-Каширське  районне управління

 Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області