Стихійна торгівля харчовими продуктами – потенційна небезпека для здоров’я

  • 136

 

Фото без опису

Несанкціонована торгівля (стихійна торгівля) харчовими продуктами – це торгівля харчовими продуктами фізичними та юридичними особами без відповідного дозволу на здійснення такого виду діяльності у невстановлених місцях (на вулицях, у  дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, транспортних засобів, тимчасових споруд тощо без дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

У кожному місті, селищі чи селі існує таке явище, як стихійна торгівля. Боротьба з нею досить важка, адже доки існує попит, доти існує й пропозиція. Багато громадян не замислюються про те, яку реальну загрозу несе купівля продуктів харчування у невстановлених місцях. Це погіршення як санітарно-епідемічної ситуації (виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, ботулізму), так і епізоотичного стану (поширення африканської чуми свиней тощо).

Поширена думка, що «з рук» можна придбати якісний домашній продукт (наприклад, молоко, м’ясо, овочі тощо) теж помилкова. Адже жодних підтверджень якості та безпечності продукції немає: невідомо хто і в яких умовах її виготовляв, де вона зберігалася, як здійснювалось її транспортування.

Відповідальність за придбання неякісної продукції харчування на стихійних ринках здебільшого покладається на покупця. Оскільки продукти, які реалізуються, не проходять ветеринарно-санітарної експертизи, а продавці здійснюють продаж без відповідної реєстрації суб’єкта господарювання та без підтвердження пройденого медичного огляду.

Пам’ятайте, що найкраще купувати продукти харчування в магазинах та на агропродовольчих ринках, оскільки там:

  • проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продукції (на ринках);
  • наявні супровідні документи на товар та документи, що підтверджують проходження медичних оглядів працівниками (продавцями, постачальниками);
  • здійснюється контроль за температурним режимом, товарним сусідством, термінами зберігання тощо;
  • забезпечується дотримання санітарних вимог до приміщень, в яких реалізується товар (прибирання, дезінфекція, дератизація тощо);
  • можливе здійснення державного нагляду (контролю) у сфері безпечності та якості харчових продуктів.

  Звертаємо увагу: продукція, що реалізується в місцях несанкціонованої торгівлі, не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності. Вживання таких продуктів харчування може нести ризики виникнення харчових отруєнь, інфекційних захворювань тощо.

 

Пам’ятайте: стихійна торгівля може бути небезпечною для здоров’я!

Бережіть здоров’я своє та своїх близьких!

 

Камінь-Каширське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області