Торгівля з рук у невстановлених місцях та «безпека» споживача в умовах стихійної торгівлі

  • 98

Фото без опису

До відома осіб, які здійснюють торгівлю з рук у невстановлених місцях! Відповідно до норм законодавства України у сфері благоустрою, зокрема положення Закону України «Про благоустрій населених пунктів» щодо обмежень використання об’єктів благоустрою, забороняється самовільно встановлювати торгівельні лотки, павільйони, кіоски тощо. Також, заборона торгівлі у невстановлених місцях унормована у кодифікованому нормативному акті, що регулює суспільні відносини по притягненню до адміністративної відповідальності – Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до якого, торгівля продовольчими або промисловими товарами з рук, на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу.

Згідно із нормами законодавства, контроль за недопущенням вуличної торгівлі та право на складання протоколів про відповідні адмінправопорушення мають працівники поліції та посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Слід розуміти і те, що  рішення про сплату штрафу виносить суд, тому на порушників покладається також сплата судового збору.

Відносячись із повагою до праці з вирощування власної «домашньої продукції» та фінансової необхідності господарів щодо її продажу повідомляємо, що законними місцями продажу харчових продуктів є ринки та продовольчі магазини, в яких відповідальність за якість товару несе суб’єкт господарювання, а продукція проходить державну лабораторію ветсанекспертизи, що здійснює ветеринарно-санітарний контроль за якістю продукції. Закликаємо дотримуватись норм у сфері благоустрою та свідомо відноситись до купівлі продуктів харчування, беручи до уваги норми санітарії. Це стосується здоров’я споживачів!

Відділ капітального будівництва, житлово-комунального господарства,

благоустрою, розвитку інфраструктури та

комунальної власності Маневицької селищної ради