Проект звіту за результатами визначення потреб у соціальних послугах населення Маневицької територіальної громади

  • 112

На виконання наказу Мінсоцполітики від 19.04.2023  № 130-Н «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/ територіальної громади у соціальних послугах» та на виконання завдань, визначених Указом Президента України від 29.01.2021 № 30/2021 «Про деякі заходи щодо забезпечення прав громадян на якісні та безпечні соціальні послуги», ТЦСО Маневицької селищної ради опрацьовано і узагальнено матеріали про проведену роботу щодо визначення  потреб населення Маневицької громади у соціальних послугах.

Центр територіальної громади: смт Маневичі

Адреса Маневицької селищної ради: 44601, Волинська обл., смт Маневичі,

вул. Незалежності, буд. 30 Адреса електронної пошти: manevychi.rada@ukr.net

Контактні телефони: 03376-21233

КОАТУУ: 0723655100

Загальні відомості про громаду

Дата утворення: 4 грудня 2020 року.

Площа: 1091.3 км², що складає 5,4 % від території Волинської області.

Відстані від селищної ради:

- до автомагістралі Київ - Варшава – 3 км;

- до залізничної станції – 1 км;

- до районного центру м. Камінь-Каширський – 86.9 км;

- до обласного центру м. Луцьк автомобільною дорогою – 78.1 км, залізницею 146км.

Громада розташована на перетині залізничних і автомобільних шляхів державного значення Київ-Ковель-Варшава та Луцьк-Пінськ за 130 км від митного переходу «Ягодин» на кордоні з Республікою Польща та за 83 км від митного поста «Дольськ» на кордоні з Республікою Білорусь.

Кордони: Маневицька селищна територіальна громада розташована у північно-західній частині Волинської області. Межує на півночі з Прилісненською громадою, на північному заході - з Камінь-Каширською, на заході – з Поворською, на південному заході з Велицькою, на півдні - з Колківською громадами Волинської області, на сході – з Вараською та Полицькою громадами Рівненської області.

Адміністративно-територіальні одиниці:

Селищ міського типу – 1

Старостинські округи: 13

Сільських населених пунктів – 35

Станом на 01.10.2023 року населення: 27235 осіб, в тому числі

міське населення -10 714 осіб;

сільське населення 16 521 осіб;

дитячого населення – 6350.

З них: 5 525 осіб похилого віку (старше 60 років); 124 особи - яким виповнилось 80 років і більше 1372 осіб з інвалідністю; кількість сімей, у яких діти мають інвалідність - 145; 710 багатодітних родин, в яких виховується 2686 дітей; малозабезпечених сімей – 328; постраждалих від домашнього насильства в сім’ї – 74 особи ; 74 – безробітних громадян; 769 – внутрішньо переміщених осіб; кількість дітей, батьки або один із батьків яких загинули внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, бойових дій із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації – 28;

Працівники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради, шляхом опитування та співпраці з медичними закладами, старостами сіл, громадськими організаціями проводили виявлення громадян, які потребують надання різних видів соціальних послуг та визначенням індивідуальних потреб даних громадян у соціальних послугах.

В Маневицькій громаді основними соціальними групами, що потребують соціальних послуг є особи похилого віку, особи з інвалідністю різних вікових груп, малозабезпечені громадяни, сім’ї з дітьми та сім’ї, що опинились у складних життєвих обставинах і не здатні самостійно їх подолати, сім`ї, які постраждали внаслідок воєнних дій, діти які залишились без батьківської опіки, особи, що повернулись з місць позбавлення волі тощо.

Відповідно до державних стандартів соціальні послуги в Маневицькій громаді надаються комунальним закладом Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради здійснює свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільності вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних коштів, законності, соціальної справедливості,  дотримання державних стандартів соціальних послуг.          

 

У  територіальному центрі діє три відділення та окремий структурний підрозділ,  а саме:

1. Відділення соціальної допомоги вдома.

2.Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання  с.Чарторийськ.

3. Відділення соціальної роботи.

4. Окремий структурний підрозділ - Університет третього віку.

У 2023 році отримали соціальні послуги у відділенні соціальної допомоги вдома – 278 осіб, яким  було надано 123635 соціальних послуг підопічним територіального центру. У відділенні діяла мультидисциплінарна команда, якою за звітний період надано 823 послуг  57 особам.

У структурі територіального центру функціонує відділення стаціонарного догляду для постійного проживання с.Чарторийськ, що розраховано на 45 ліжко-місць, яке повністю забезпечує потреби громади у наданні послуг стаціонарного догляду. Протягом 2023 року у відділенні перебувало 40 осіб. Середня вартість утримання одного підопічного на добу становить 446,25  грн. З них 359,57 грн. бюджетне фінансування, 76,70 грн.  пенсійні кошти,  9,98 грн. благодійні внески та кошти від господарської діяльності.  Загальна сума коштів використана на обслуговування осіб у відділенні становить 5867,8 тис.грн.

Відділення соціальної роботи  проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги.

Працівники відділення забезпечують системний облік сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, шляхом формування відповідного банку даних. За 2023 рік на обліку відділення перебувало 75  сім’ї в складних життєвих обставинах та 122 сім’ї в групі ризику потрапляння в складні життєві обставини.  Зокрема надано соціальних послуг: соціальної адаптації – 9; соціального супроводу – 17; соціальної профілактики – 59; інформування – 126.

Працівники відділення здійснюють  контроль за цільовим використанням допомоги при народжені дитини і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей, шляхом вибіркового обстеження сімей та проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з членами сімей з числа отримувачів допомоги, з метою запобігання втрати права сім’ї на відповідний вид допомоги. Протягом 2023 року було проведено 79 таких обстежень.             

З метою соціальної адаптація дітей та молоді, які повернулись з місць позбавлення волі/яка засуджена до покарань не пов`язаних з позбавленням волі працівниками відділення щомісяця проводиться в Маневицькому районному секторі філії ДУ «Центр пробації» «День соціального працівника», в рамках якого працівники проводять профілактичну, профорієнтаційну, інформаційно-роз`яснювальну роботу та надають консультації з питань захисту прав дітей та жінок, пропаганди здорового способу життя, запобігання насильства в сім`ї, нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми (бесіди, відеолекторії, лекції) неповнолітнім та молоді, які засуджені до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі.  У 2023 році  працівниками відділення проведено 12 заходів на теми: «Протидія торгівлі людьми», «Захист прав жінок та дітей», «Профілактика вчинення повторного злочину», «Популяризація здорового способу життя» та «Стоп-насильству».

Одним із засобів вирішення проблеми соціального сирітства визнано розвиток за державною підтримкою прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. У 2023 році було  забезпечене  соціальне супроводження 2 дитячих будинків сімейного типу (17 дітей). Проведено 4 засідання групи взаємодопомоги прийомних батьків та батьків-вихователів, на яких піднімались проблемні питання у функціонуванні сімей, працівниками відділення надавались консультації з виховання та догляду за дітьми, проводились бесіди, лекції та відео лекторії. Постійно проводиться інформаційна кампанія, спрямована на пошук кандидатів у прийомні батьки, патронатні вихователі та наставники серед населення району.

Як окремий структурний підрозділ у територіальному центрі функціонує Університет III віку, на обслуговуванні якого знаходиться 44 громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, яким надається допомога в адаптації їх до сучасних умов життя шляхом оволодіння новими знаннями, покращення якості їх життя, збереження та формування їх активної життєвої позиції.

Для здійснення інформаційно–роз’яснювальної роботи серед населення щодо діяльності територіального центру та переліку соціальних послуг, порядку і умов їх надання територіальний центр забезпечує висвітленням на сайті Маневицької селищної ради,  стендах, а також під час проведення бесід із жителями району.

Матеріально–технічна база на даний час знаходиться в задовільному стані. Загальна чисельність штату працівників терцентру 75,00 шт.од./83 фіз.осіб.

Звернення громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах, стосовно отримання соціальних послуг розглядаються вчасно і вирішуються відповідно до чинного законодавства.

За результатами проведеної роботи встановлено, що протягом 2023 року, ТЦСО Маневицької селищної ради надавав достатній спектр соціальних послуг вразливим верствам населення громади. Якість надання соціальних послуг проводиться внутрішнім моніторингом.

З метою розв’язання життєвих проблем окремих соціальних груп, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, в Програмах відділу соціального захисту населення Маневицької селищної ради у 2023 році передбачались кошти на надання матеріальної допомоги 33 сім`ям військовослужбовців, 74 особам похилого віку, які прикуті до ліжка, 39 особам з інвалідністю внаслідок війни, 81 особі з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках та інші види соціальних виплат. Працівниками відділу сформовано 6302 електронні справи з них: пільги- 4103, субсидій – 944, довідки ВПО – 66, соціальна допомога – 1189.

 

Працівниками відділу «Служба у справах дітей» Маневицької селищної ради обстежено умови проживання 232 дітей в 84 сім`ях та проведено 84 індивідуальні профілактичні бесіди. Систематично проводилась індивідуально-роз'яснювальна робота з членами родин, діти з яких перебували на обліку у службі у справах дітей, щодо профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності.

До  сектору Маневицьке бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання БВПД за  правовими консультаціями протягом 2023 року звернулись 8 703 особи.

Маневицькою районною організацією Волинської області  спілки ветеранів Афганістану протягом 2023 року надавалась матеріальна допомога матерям, які втратили синів в Афганістані та матеріальна допомога на лікування ветеранам Афганістану.

 

Маневицька районна добровільна організація «Спілка Чорнобиль» протягом 2023 року проводила заходи до Дня пам`яті Чорнобильської трагедії та до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Маневицькою селищною організацією ветеранів війни і праці протягом 2023 року  надавалась допомога ветеранам у вигляді продуктових наборів та проводились заходи по відзначенню пам`ятних дат.

 

Громадською організації «Осіб з інвалідністю «Довіра» у січні 2023 року був організований та проведений в Маневицькій громаді шахово–шашковий турнір для дітей з з інвалідністю, учасників ГО «Довіра». У березні учасники ГО «Довіра взяли участь у   відкритому VI Кубку гри з «Боча» м.Ковель серед осіб з ураженням опорно–рухового апарату, а в травні в чемпіонаті області гри з «Боча» м.Луцьк. У липні учасники ГО «Довіра» взяли участь у спортивному фестивалі для дітей та молоді з ментальними порушеннями «Ти зможеш, якщо я зміг». У серпні були організовані такі заходи: поїздка на XIV спортивний фестиваль «Повір у себе» м. Горохів, спартакіада «Дорога до власних перемог», велопробіг «Один світ. Одна мрія» та проведений майстер класу «Розпис чашок». У листопаді учасники ГО «Довіра взяли участь у благодійному відкритому II Кубку незламності Нації гри з «Боча» серед осіб з ураженням опорно–рухового апарату м.Ковель та у VIII фізкультурно-оздоровчому фестивалі « На крилах віри» серед людей з інвалідністю м.Луцьк. У грудні учасники ГО «Довіра» взяли участь у V відкритому фізкультурно-оздоровчому фестивалі «Перемагай себе» м.Ковель, присвячений Міжнародному Дню людей з інвалідністю та для учасників ГО «Довіра» був організований  та проведений турнір з настільних ігор до дня святого Миколая.

Громадською організацією «Маневицька районна організація ветеранів антитерористичної операції на Сході України» протягом 2023 року надавалась матеріальна допомога для  сімей  загиблих військовослужбовців, які взяли участь у Всеукраїнській прощі в с. Лішня Тернопільської області; були закуплені запасні частини до автомобілей військових RENAULT TRAFIK та FORD TRANZIT, проведений їх ремонт та виділялась матеріальна допомога військовослужбовцям на лікування.

У ході визначення потреб Маневицької територіальної громади у соціальних послугах, фактичні та потенційні отримувачі соціальних послуг вважають найнеобхіднішим кроком у напрямку покращення надання соціальних послуг - поліпшення матеріально-технічної бази.

Також значна частина респондентів наголошує на потребі збільшення чисельності соціального персоналу.

Порівнюючи дані про кількість фактичних та потенційних отримувачів, можна зробити висновок, що майже всі соціальні групи, які потребують соціальної допомоги і підтримки, охоплені соціальними службами.

Наявні ресурси дають можливість задовольнити попит громадян у соціальних послугах. Соціальні служби, які функціонують в громаді, мають достатні можливості надавати кожній конкретній особі/ сім’ї своєчасну і доступну допомогу.

Тому, подальше систематичне визначення потреб у соціальних послугах соціальних груп громади дозволить оперативно (залежно від  конкретного випадку) реагувати на соціальні та демографічні процеси та  попередити виникнення соціальних проблем.