До уваги власників домогосподарств, які розмістили внутрішньо переміщених осіб

  • 84

Фото без опису

До уваги власників домогосподарств, які розмістили внутрішньо переміщених осіб

Після початку війни мільйони українців змушені були покинути своє житло та їхати туди, де безпечно.  За даними Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців за кордон виїхало більше 4,5 млн. осіб (станом на 12.04.2022). Але ще більше українців зі своїми сім’ями намагаються знайти житло на території України, в регіонах,  де не ведуться активні бойові дії. 

Кабінетом Міністрів України було розроблено Порядок, відповідно до якого власники житла, які безкоштовно прихистили у себе внутрішньо-переміщених осіб, можуть отримати грошову компенсацію. 

Подати заяву та оформити компенсацію можуть повнолітні громадяни України, які безоплатно розмістили у себе ВПО, а саме:  

  • власники житла або їхні представники; 
  • наймачі (орендарі) житла державної або комунальної власності;
  • спадкоємці, які прийняли спадщину.

Зверніть увагу! Компенсація НЕ надається за розміщення членів своєї сім’ї, з якими власники житла пов’язані родинними відносинами, споріднення яких засноване на шлюбі та кровному рідстві (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні) 

Важливо! Постановою передбачено надання компенсації лише за розміщення ВПО

Який розмір компенсації 

Сума компенсації за кожен людино-день* визначається на рівні 14,77 гривні. 

*Постановою КМУ введено поняття “людино-день”, тобто кількості днів, протягом яких жиле приміщення надається для розміщення ВПО.

Важливою умовою для розрахунку суми компенсації є оформлення довідки ВПО у осіб, що проживають у житлі. При цьому довідка має бути оформлена саме за адресою такого житла. 

Як оформити компенсацію.

Після розміщення ВПО власник житла має подати повідомлення до відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Маневицької селищної ради або старости відповідного старостинського округу.

Таке повідомлення подається не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО. До повідомлення власник подає інформацію про себе та кожну з розміщених  внутрішньо переміщених осіб із пред’явленням підтвердних документів:

 - паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків власника жилого приміщення;

- документ що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна;

- документ з реквізитами банківського рахунку власника;

- довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- паспорт громадянина України (свідоцтво про народження) та  реєстраційний номер облікової картки платника податків внутрішньо переміщеної особи;

- документ, що підтверджує приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус (особи з інвалідністю, одинокі матері, члени багатодітних сімей, члени сімей, загиблих (померлих) захисників і захисниць України).

Для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше  ніж протягом п'яти днів з дня закінчення звітного місяця (з 1 по 5 число щомісяця) подає заяву у відділ «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Маневицької селищної ради або до старости відповідного старостинського округу за місцем розташування житлового приміщення. 

Особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

Заява розглядається уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня її отримання. Перебіг 5 робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання такої заяви.

Протягом цього строку можуть здійснюватися перевірки за адресою жилого приміщення з метою перевірки факту розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що встановлюють особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження ВПО,  в тому числі електронних документів).

У разі припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості, власник житла,  зобов’язаний не пізніше наступного дня подати повідомлення з інформацією про зміну.

Підстави для відмови в наданні компенсації

  • встановлення невідповідності ВПО та їх кількості;
  • встановлення невідповідності кількості людино-днів даним, зазначеним у заяві.

Нагадуємо, що 1 по 5 березня буде проводитися прийом заяв від власників домогосподарств на компенсацію за проживання внутрішньо переміщених осіб у лютому.

За наданням більш детальної інформації рекомендуємо звертатись у відділ «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Маневицької селищної ради за адресою селище Маневичі, вул. 100-річчя Маневич, буд.34А  або за телефоном (03376)  212 73.