Обережно! Лінії електропередач!

  • 49

Фото без опису

Наявність ліній електропередач, в тому числі високовольтних, стало повсякденною нормою нашого життя, яку ми сприймаємо як належне.

Разом з тим, забезпечення надійності електропостачання, особливо в період дії воєнного стану, дотримання вимог техніки безпеки в межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній електропередач, зменшення збитків від стихійних явищ, недопущення порушень законодавства в галузі електроенергетики, зобов’язують громадян та юридичних осіб дотримуватись певних вимог.

Що слід пам’ятати насамперед.

В межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пристроїв і пунктів заборонено виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки. Забороняється висадка дерев, виконання будівельних робіт та зведення об’єктів будівництва будь-якого призначення. Особлива увага дотриманню правил техніки безпеки при проведенні польових робіт в охоронних зонах, дотримання пожежної безпеки в межах таких земельних ділянок, своєчасне прибирання соломи, сміття, сухого бур’яну, заорювання стерні.

Охоронні зони ліній електропередачі – це межі, які встановлені залежно від класу напруги лінії на відстані від крайніх проводів: до 1 кВ – 2 метри, до 20 кВ – 10 метрів, 35 кВ – 15 метрів, 110 кВ – 20 метрів по обидва боки від лінії.

Нагадуємо, що небезпечним є наближення до обірваних дротів, блискавкозахисних тросів, доторкання до металевих та залізобетонних опор напругою 0,4-10-35 кВ при наявності пошкоджених ізоляторів. Також велику небезпеку становлять дерева, гілля яких розрослося і торкається дротів електромереж. Перебувати поблизу таких дерев, а тим паче збирати урожай з них, дуже небезпечно.

У разі виявлення обірваного проводу суворо забороняється наближатись до нього на відстань менше 8 метрів.

УВАГА!

У разі виявлення фактів пошкодження деталей ліній електропередавання, обірваних проводів, відкритих дверей розподільчих пристроїв, а також, якщо ви стали свідком розкрадання повітряних ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій негайно телефонуйте на гарячу лінію Кол-центру ПрАТ „Волиньобленерго” за багатоканальним безкоштовним номером 0-800-21-01-31.