До уваги землевласників невитребуваних земельних часток (паїв)

  • 90

Фото без опису

До уваги землевласників невитребуваних земельних часток (паїв)

Основним нормативно-правовим актом, який регулює порушене питання на сьогодні є – Закон України «Про порядок виділення в натурі ( на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Відповідно до норм зазначеного Закону, у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

✔️Невитребувані земельні частки (паї) складаються:

☑️ земельні частки (паї), власники яких не оформили права власності або померли, а їх спадкоємці не прийняли спадщину (взагалі нічого не робили);

☑️ земельні частки (паї), на які громадяни мають право, але не отримали відповідного документу, що підтверджуватиме таке право (сертифікат);

☑️ земельні частки (паї), на які підтверджувальний документ уже отриманий, але власник не завершив процес приватизації та не зареєстрував своє право.

Таким чином, держава встановила часовий відлік до завершення процесу приватизації земельних часток (паїв), шляхом виділення їх в натурі (на місцевості). Ті громадяни, які отримали сертифікат на право на земельну частку (пай), та вважають, що є повноправними власниками земельних ділянок (не виділивши їх в натурі та не зареєструвавши своє право в реєстрі речових прав), мають менше року для цього. В іншому випадку після 01 січня 2025 року вони втратять таку можливість назавжди!!!

Якщо у Вас є ДЕРЖАВНИЙ АКТ чи ВИТЯГ з реєстру речових прав ВИ НЕ ВТРАЧАЄТЕ своє право власності на землю.

Після 1 січня 2025 року незатребувані земельні ділянки будуть визнані безхазяйними та передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Власнику у кого наявні сертифікати на земельну частку (пай), що не замінені на Витяг з Реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно терміново оформити право власності.

 

Відділ "Центр надання адміністративних послуг" Маневицької селищної ради