Інформація по результатах роботи територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради за 2023 рік

  • 85

Фото без опису

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради  у своїй діяльності керується Конституцією та Законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, рішеннями Маневицької селищної ради та її виконавчими комітетами, наказами директора Департаменту та положенням про територіальний центр. Територіальний центр  здійснює свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, законності, комплексності, дотримання державних стандартів соціальних послуг.    
Протягом 202
3 року робота  територіального  центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради була спрямована на удосконалення системи соціальних послуг, для задоволення потреб населення в отриманні доступних та якісних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, потребують сторонньої допомоги, а також сім'ям з дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення.
    
У територіальному центрі діє три відділення, а саме: відділення соціальної допомоги вдома, відділення стаціонарного догляду для постійного проживання с.Чарторийськ, відділення соціальної роботи та як окремий підрозділ -  Університет третього віку.
          
Штатна чисельність територіального центру становить 78,75 штатних одиниць.
  
Відділенням соціальної допомоги вдома надаються послуги громадянам похилого віку та інвалідам, хворим (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування.
   
Протягом звітного періоду соціальну послугу догляду вдома отримали 278  осіб, з яких 171 особа мають  3 групу рухової активності, 105 осіб – 4 групу рухової активності та 2 особи 5 групу рухової активності та  надано  123635 заходів. А саме: придбання і доставка продуктів харчування, приготування їжі, прибирання житла, придбання і доставка медикаментів, оформлення рецептів, супровід в поліклініку, оплата комунальних  послуг та інші. Під час відвідування соціальні робітники приділяють особливу увагу стану здоров’я отримувачів, цікавляться щодо наявності симптомів респіраторних захворювань, проводять вологе прибирання у помешканнях з використання дезинфікуючих засобів.
  
Відповідно до потреб громадян та їх індивідуальних планів надання соціальних послуг соціальне обслуговування здійснюють 32 соціальні робітники.
  
З початку року працівниками відділення було виявлено 3
3  громадян похилого віку, в тому числі і внутрішньо переміщені особи.  За даний період припинено  надання соціальних послуг 34 громадянам (в зв’язку зі смертю, зі зміною місця проживання та вибуттям у відділення стаціонарного догляду).
  
При відділенні  соціальної допомоги вдома діє мультидисциплінарна команда, якою протягом року  було надано 823 послуг, з них: косіння трави, складання, рубання та різання дров, складання брикету, прибирання приміщення, дрібний ремонт будинків, перукарські послуги.
  
При відділенні вдома працює перукар, яка крім участі в роботі мультидисциплінарної команди також окремо надає перукарські послуги громадянам похилого віку та особам з інвалідністю за місцем їх проживання. Протягом року було надано 624 перукарських послуг.
    
Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання с.Чарторийськ
надає соціальні послуги одиноким громадянам похилого віку, інвалідам (старше 18 років), хворим (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які відповідно до висновку ЛКК закладу охорони здоров'я не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього догляду та допомоги.
    
У відділенні стаціонарного догляду для постійного проживання с. Чарторийськ, яке розраховане на 45 ліжкомість, для підопічних створені належні умови проживання, організовано побутове і медичне обслуговування, постійно здійснюються заходи щодо покращення житлових та безпечних умов перебування. Всі підопічні одержують необхідні їм соціальні послуги та забезпечуються одягом, взуттям, постільною білизною, м’яким і твердим інвентарем і столовим посудом, раціональним чотирьохразовим  харчуванням у тому числі з урахуванням віку і стану здоров’я  у межах натуральних норм харчування відповідно до державного стандарту стаціонарного догляду.
   
Протягом 2023 року у відділенні перебувало 40 осіб. Середня вартість утримання одного підопічного на добу становить 447 грн. Дані громадяни стаціонарного  відділення  перебувають на повному державному утриманні.
  
Відділення соціальної роботи  проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги.
Основними завданнями відділення є виявлення сімей в складних життєвих обставинах, їх облік, надання соціальних послуг та проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння сімей та осіб в складні життєві обставини. Працівники відділення забезпечують системний облік сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, шляхом формування відповідного банку даних. У 2023 році на обліку відділення перебувало 75 сімей в складних життєвих обставинах та 122 сім`ї, які перебували в групі ризику потрапляння в СЖО. Працівниками відділення також ведеться соціальний супровід сімей, які потрапили у складні життєві обставини. Станом на 31.12.2023 під соціальним супроводом відділення перебувало 15 сімей. 
Працівники відділення здійснюють  контроль за цільовим використанням допомоги при народжені дитини і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей, шляхом вибіркового обстеження сімей та проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з членами сімей з числа отримувачів допомоги, з метою запобігання втрати права сім’ї на відповідний вид допомоги. Протягом 2023 року було проведено 79 таких обстежень.  

Працівниками відділення постійно ведеться облік та проводиться профілактична робота з молоддю, яка має умовну судимість та перебуває на обліку в Маневицькому секторі з питань пробації. Протягом 2023 року на обліку перебувало 24 особи молодіжного віку. У 2023 році  працівниками відділення проведено 12 заходів на теми: «Протидія торгівлі людьми», «Захист прав жінок та дітей», «Профілактика вчинення повторного злочину», «Популяризація здорового способу життя» та «Стоп-насильству».
Одним із засобів вирішення проблеми соціального сирітства визнано розвиток, за державною підтримкою, прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. Працівники відділення протягом 2023 року забезпечували соціальне супроводження 2 дитячих будинків сімейного типу (17 дітей). У 2023 році проведено 4 засідання групи взаємопідтримки прийомних батьків та батьків-вихователів, на яких піднімались проблемні питання у функціонуванні сімей, працівниками відділення надавались консультації з виховання та догляду за дітьми. Постійно проводиться інформаційна кампанія, спрямована на пошук кандидатів у прийомні батьки, патронатні вихователі та наставники серед населення громади.
Протягом 2023 року  працівниками відділення здійснено 26 профілактичних виїздів по старостинських округах (у тому числі виїзди мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті).   
Відповідно до плану роботи на 2023 рік та до Міжнародного дня сім`ї працівниками відділення був проведений захід для дітей, батьки яких загинули внаслідок воєнних дій, в рамках якого були вручені цукерки на загальну суму 3565 грн.00 коп.
     
Відповідно до плану роботи на 2023 рік, з метою розвитку творчих здібностей дітей з особливими потребами працівниками був організований та проведений захід для дітей з особливими потребами «Повір у себе, і в тебе повірять інші». В заході взяли участь 45 дітей, які були відзначені подяками та подарунками на загальну суму 7200 грн. 00 коп.

Відповідно до плану роботи на 2023 рік та до Дня святого Миколая для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування був проведений захід, в рамках якого 30 дітям були вручені цукерки на загальну суму 14 235 грн 00 коп.      Як окремий структурний підрозділ у територіальному центрі функціонує Університет III віку, на обслуговуванні протягом 2023 року  в якому знаходилося 47 громадяни похилого віку  та  осіб з інвалідністю, яким надається допомога в адаптації їх до сучасних умов життя шляхом оволодіння новими знаннями, покращення якості їх життя, збереження та формування їх активної життєвої позиції.   
Обсяг видатків на забезпечення діяльності територіального центру за 2023 рік  становив  10735,2 тис.грн. На потреби відділення стаціонарного догляду для постійного проживання с.Чарторийськ у 2023 році використано 5572,3 тис.грн.