Спільнота вчителів географії Маневицької громади під час виїзного семінару відвідали змістовну екскурсію та збагатили свої знання про флору і фауну Черемського заповідника

  • 190

Фото без опису

 

18 жовтня 2023 року згідно плану роботи Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради та за сприяння дирекції Черемського природного заповідника, відбувся виїзний науково-практичний семінар на тему: «Краєзнавчий принцип навчання як засіб реалізації компетентнісного підходу в шкільній географічній освіті», в якому взяли участь вчителі географії Маневиччини.

Розпочала семінар консультант Іщик Юлія Василівна, яка ознайомила всіх присутніх з темою та планом  роботи, а також зосередила увагу педагогів на вимогах, які ставить перед освітянами Постанова КМУ №800 щодо щорічної курсової перепідготовки та загального обсягу годин підвищення кваліфікації у міжатестаційний період, що є однією з основних умов успішної атестації учителя.

На продовження роботи голова спільноти вчителів географії, вчитель географії Великояблуньківського ліцею Ткачук Сергій Іванович, звернув увагу на  особливості краєзнавчого принципу у викладанні географії. Зауважив, що географічне краєзнавство на сучасному етапі  є важливим засобом зростання національної самосвідомості на основі конкретних прикладів своєї місцевості через науково - природокорисну діяльність учнів. Викладати географію на краєзнавчій основі означає проводити навчання так, щоб місцевий краєзнавчий матеріал був вихідним для формування географічних уявлень, понять і закономірностей та спостерігати географічну дійсність у взаємозв'язках її окремих компонентів і результати спостережень використовувати на уроках.

Своїм досвідом роботи з  проблемою  сучасності  шкільної географічної освіти у мовах подолання наслідків воєнної російської агресії поділився Сахнюк Микола Анатолійович, вчитель географії Великоведмезької гімназії-філії ОЗЗСО «Цмінівський ліцей». Він відзначив, що в сучасних умовах шкільна природнича освіта стає одним з ключових чинників формування особистості з активною громадянською позицією.

Будь Марія Миколаївна, вчитель географії Лісівської гімназії,  розкрила  тему  екологічного виховання учнів на уроках географії, зазначивши, що в екологічній освіті головне значення мають роботи на місцевості за оцінкою характеру впливу дії людини на оточуюче середовище. Екологічне виховання - це систематична педагогічна діяльність, яка спрямована на розвиток у людини культури при взаємодії з природою.

Учасники мали можливість послухати Іващик Ульяну, провідного фахівця з екологічної освіти,  яка провела змістовну екскурсію стежками заповідника, під час якої учасники семінару  збагатили та поповнили свої знання про флору і фауну Черемського заповідника.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису