Контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування

  • 339

Фото без опису

Протягом 7 місяців 2023 року проведені дослідження 1801 проби різноманітної сільськогосподарської, лісогосподарської продукції, сировини у всіх населених пунктах зони радіоактивного забруднення, як правило це проби молока, овочів, коренеплодів, картоплі, сіна, зеленої маси, грибів та ягід свіжих та сухих, фруктів, зерна. У 3 пробах сухих лісових грибів було виявлено перевищення допустимих рівнів вмісту цезію-137. Максимальний рівень забруднення сухих грибів з с. Набруска становить 16800 Бк/кг при допустимому рівні забруднення 2500 Бк/кг.

 

Радіаційний контроль за якістю продукції, що виробляється на території  Маневицької громади здійснюють два радіолога державної мережі радіаційного контролю. Ними проводяться дослідження різноманітної продукції на вміст радіоактивних речовин шляхом радіометричного контролю на  визначення рівнів забруднення різноманітної продукції для запобігання вживання населенням тих продуктів, рівні вмісту радіоцезію в яких перевищують ДР-2006.

 

На сучасному етапі основна частина дози опромінення населення, яке проживає на забруднених територіях, обумовлена внутрішнім опроміненням за рахунок вмісту радіонуклідів штучного походження в основних продуктах харчування (молоці, овочах, лісових ягодах і грибах). Встановлено, що надходження радіоактивного цезію до організму людини з харчовими продуктами в умовах того чи іншого населеного пункту залежить не стільки від щільності забруднення цезієм, скільки від повноти проведення протирадіаційних заходів, особливостей харчового раціону. Тому, основним заходом запобігання внутрішнього опромінення є радіаційний контроль харчових продуктів і сировини, заборона виробництва та вживання місцевих продуктів з вмістом радіонуклідів вище допустимих рівнів, вилучення з раціонів харчування найбільш забруднених грибів, лісових ягід, молока, м'яса, овочів.

 

Нагадуємо, що для проведення дослідження продукції на вміст радіонуклідів можна звернутися самостійно до фахівців радіологів Маневицької селищної ради за адресою: смт Маневичі, вул. Незалежності, 30 або до старост населених пунктів.