Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!

  • 109

Фото без опису

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

 

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин.

Заходи, які проводяться цього року спрямовані на те, щоб привернути загальну світову увагу до того, як охорона здоров’я рослин є невід’ємною складовою ліквідації голоду, зниження рівня бідності, охорони навколишнього природного середовища та економічного розвитку. Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти

         Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо. Своїми коренями рослини зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнування. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я.

Зміни клімату та діяльність людини змінили екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, з’явилися нові технології. У сучасних інтегрованих системах захисту рослин, провідним є хімічний метод. Ця тенденція на тривалий час збережеться і в майбутньому, оскільки науково обґрунтоване застосування пестицидів, порівняно з іншими засобами захисту від шкідливих організмів, забезпечує його високу біологічну і економічну ефективність. Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур передбачають застосування пестицидів з урахуванням економічного порогу шкодочинності, що значно зменшує пестицидне навантаження на довкілля.

Міжнародні подорожі та торгівля, які втричі збільшилися за останнє десятиліття, можуть швидко поширювати шкідників, хвороби, фітонематоди та бур’яни по всьому світі, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу.

Як і у випадку зі здоров’ям людини, захист рослин від шкідливих організмів набагато вигідніший, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

Будьте обережні, замовляючи рослини та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний
фітосанітарний контроль.

 

Ми повинні захистити рослини, як для людей, так і для планети, в кожного з нас є своя роль!

  • Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Регулярно обстежуйте свої сільськогосподарські угіддя та повідомляйте про появу шкідників та хвороб рослин на ваших ділянках.
  • Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників  і хвороб рослинам і боротися з ними, також повідомляти про спалахи.
  • Застосовуйте інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля. Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських рослин в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах на господарсько невідчутному рівні.
  • При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам.
  • Застосовувати сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих, неякісних препаратів.

Підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб.  Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.   

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області