Розвиток творчих здібностей на уроках трудового навчання

  • 313

Фото без опису

Відповідно до плану роботи Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради 13 березня 2023 року в онлайн-форматі  відбувся  семінар-практикум для педагогів закладів освіти Маневицької селищної ради «Розвиток творчих здібностей на уроках трудового навчання». Розробник програми, спікер – Варемчук Василь Ярославович, методист трудового навчання Волинського ІППО. Робота на семінарі передбачала отримання педагогами документа, про підвищення кваліфікації, саме тому 23 педагогічні працівники отримали сертифікати обсягом у 6 годин.

Фото без описуСеред основних завдань, які постають перед сучасною школою, особлива увага звертається на творчий розвиток школярів. Навчальний процес має бути для дитини не лише засобом здобуття знань, без яких вона не може обійтися у повсякденному житті, а має викликати бажання йти шляхом власного розвитку, знаходячи щось нове, цікаве, отримуючи при цьому естетичне задоволення від почутого, побаченого й пережитого. Трудове навчання – це одна з найбільш інтегрованих дисциплін, і тому у сучасних умовах, щоб зацікавити учня, необхідно використовувати нові, інтенсивні методи і форми передачі знань, застосовувати новітні освітні технології, які направлені на розвиток індивідуальних нахилів і творчих здібностей учнів, практичного їх використання, набуття життєво необхідних компетенцій, формування пізнавальної самостійної діяльності.

Учасникам семінару було показано, що матеріально-технічне забезпечення не завжди є основним для успішного навчання дітей, а навчання вчителів є більш важливим, тому що прогресивний і успішний вчитель зможе використати наявне обладнання на всі 100 відсотків. Карантин і війна показали, що умови навчання можуть змінитися. І викладання трудового навчання теж потрібно модернізувати таким чином, щоб кваліфіковано і якісно викладати цей предмет.

Спікери семінару Василь Варемчук, Ірина Бойко, Леонід Догойда поділилися власним досвідом викладання трудового навчання в нових умовах. Адже,одна із головних цілей в  роботи з дітьми – навчити учнів творчо мислити. Діти завжди повинні знаходитися в постійному пошуку, кожен раз відкриваючи для себе щось нове. В творчій обстановці завжди народжуються нові ідеї, виникає атмосфера співробітництва.
     Завдання вчителя полягає у розвитку творчого потенціалу учнів. Вчитель повинен сприяти пробудженню інтересу до пізнання, розвивати вміння та навички самостійно працювати, творчо ставитися до виконання завдання.  

Щиро дякуємо викладачам ВІППО за проведену зустріч і продуктивну роботу із  педагогами нашої громади.