Збережемо первоцвіти для майбутнього!

  • 271

Фото без опису

Щорічно, з настанням весняного періоду, фіксуються випадки незаконної торгівлі ранньоквітучими об'єктами рослинного світу, в тому числі рослинами, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна та інші.

Сон великий та чорніючий, ясенець білий, рябчик шаховий, горицвіт весняний, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста, місячниця оживаюча, арум Бессера – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на території нашої країни. Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з них занесена до Червоної книги України.

Відповідно до пункту «ї» частини 1 статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території і в межах своєї компетенції здійснюють контроль за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

 

Згідно пункту 41 «Правил торгівлі на ринках», забороняється продаж рослин,  занесених до Червоної книги України, дикорослих рослин, у тому числі лікарських, польових квітів (наказ Міністерства економіки та з питань європейської  інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 за № 288/6576).

Відповідно до статті 9 Закону України «Про рослинний світ», торгівля лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (корені, стебла, плоди тощо), зібраними в порядку загального використання природних рослинних ресурсів, забороняється. Відповідальність за це правопорушення передбачена частинами 1, 2 статті 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Якщо зірвати стеблину з трьома первоцвітами, це означає, що загинуло 45-60 насінин. І, як наслідок, – відсутність нових рослин. До прикладу, для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7-8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

Пам’ятаємо, що кожний хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Бережімо природу навколо нас!