Звернення до жителів району щодо безпечного використання газових приладів, пічного опалення та генераторів не рідкому паливі

  • 178

Фото без опису

На сьогодні ми часто бачимо у засобах масової інформації про нещасні випадки отруєння чадним газом. Статистика дуже сумна – гинуть дорослі, гинуть діти. Випадки отруєння чадним газом сталися і в нашому районі. Так у лютому місяці до Камінь-Каширської лікарні було госпіталізовано двох жителів міста з діагнозом отруєння продуктами згорання природного газу та до Любешівської лікарні госпіталізовано чотирьох осіб з яких троє дітей з діагнозом отруєння чадним газом.

         Чадний газ є одним з найбільш токсичних компонентів продуктів горіння, який входить до складу диму, і виділяється при тлінні та горінні майже всіх горючих речовин і матеріалів. Крім того, він утворюється і тоді, коли двоокис вуглецю, продукт повного згорання палива, відновлюється розжареним вугіллям. У невеликих кількостях він, навіть, утворюється в організмі людини. Напевно тому, постраждалий, не маючи опору, коли оксид вуглецю вже у великих дозах попадає в організм через легені, ніби відкриває «обійми» назустріч йому. Підступність чадного газу проявляється у тому, що він легко проходить через бар’єр легень, попадаючи в кров, знову ж таки, легко вступає в контакт з білком червонокрівців гемоглобіном. Феномен полягає в тому, що окис вуглецю в 300 разів швидше може зв’язуватися з гемоглобіном в порівнянні з киснем, витісняючи останній і утворюючи досить стійку сполуку – карбоксигемоглобін. Кров при цьому втрачає здатність переносити і правильно використовувати кисень, що пошкоджує мозок та інші органи. В результаті спричиняється кисневе голодування організму в цілому, що приводить до летального наслідку.

         Камінь-Каширське районне Управління ДСНС України у Волинській області вкотре звертається до жителів району щодо безпечного використання газових приладів, пічного опалення та генераторів не рідкому паливі. Будьте безпечні та обережні!!!

Як уберегтися від отруєння чадним газом?

  • Не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду.
  • Для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади (до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення).
  • Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Не встановлюйте електровитяжку та газову колонку в одному приміщенні.
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.
  • Встановить прилад для визначення концентрації чадного газу.
  • Не спалюйте нічого в пічці чи каміні, якщо до них не під’єднана вентиляція.
  • Не використовуйте генератор чи будь-які бензинові двигуни на відстані менше 6 метрів від вікон, дверей чи вентиляційних отворів. Використовуйте подовжувач потрібної довжини, щоби тримати генератор на безпечній відстані.

 

https://www.youtube.com/watch?v=K0HeVMBGWDk