Понад 400 педагогів Маневицької громади навчились діяти у надзвичайних ситуаціях та надавати першу долікарську допомогу

  • 107

Понад 400 педагогів Маневицької громади навчились діяти у надзвичайних ситуаціях та надавати першу долікарську допомогу

Успішно завершився цикл навчальних занять для педагогів Маневицької громади з питань дій у надзвичайних ситуаціях та надання першої долікарської допомоги. Такі навчання пройшли усі педагогічні колективи ліцеїв, гімназій, закладів позашкільної освіти та деяких закладів дошкільної освіти Маневицької селищної ради. Загалом цінні знання та навички отримало понад 400 педагогів згідно реєстраційних списків.

Дані навчання були зініційовані начальником відділу освіти Валерієм Марчуком, який вболіває не лише за якість освіти в громаді, а й за безпеку кожного учасника освітнього процесу, за підготовленість учителів до непередбачуваних ситуацій у час війни в Україні. Організацією цієї роботи займався Центр професійного розвитку педагогічних працівників (модератор - директор Центру Оксана Кушко).

У грудні-січні пройшло 11 зустрічей педагогів громади із компетентними спікерами. До роботи були долучені представники інспекторського складу відділу організації профілактичної роботи Камінь-Каширського районного головного управління ДСНС України у Волинській області, а саме Олександр Квач та Степан Мефанік, які нагадали педагогам про дії учасників освітнього процесу під час повітряної тривоги, основні вимоги до закладів освіти, у яких здійснюється навчання під час війни, також привернули увагу до особливостей роботи систем оповіщення про небезпеку. Педагоги вчилися користуватись вогнегасником та отримали знання з техніки безпеки при використанні електроприладів під час перепадів електроенергії.

Майстер-класи й тренінги по наданню першої долікарської допомоги проводили дерматовенерологи поліклінічного відділення Маневицької багатопрофільної лікарні Мирослава Шукалович та Юлія Іщук, які є волонтерами Маневицького волонтерського центру, із перших днів війни направляють свої сили та вільний час для допомоги ЗСУ, пройшли дороговартісне навчання по тактичній медицині і на волонтерських засадах ділилися знаннями із педагогами Маневицької громади.

Також варто відмітити, що усі перев’язувальні та розхідні матеріали (турнікет, джгути, клапани-плівки, «Опікуни» тощо) для проведення майстер-класів безкоштовно надав Маневицький волонтерський центр.

Учасники тренінгів навчилися надавати першу допомогу при ранах з різними видами кровотеч, опіках, удавленні чи потраплянні стороннього тіла у дихальні шляхи. Також педагоги змогли спробувати на спеціальному манекені здійснювати серцево-легеневу реанімацію за спеціально визначеним алгоритмом дій, що може на перших хвилинах до приїзду швидкої врятувати життя людині.

Заключне заняття 18 січня 2023 року відбулося безпосередньо для працівників відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради. Начальник, головні спеціалісти, працівники централізованої групи обслуговування, бухгалтерії та Центру професійного розвитку із задоволенням отримали цінні, особливо у час війни, знання від медиків-професіоналів, навички, які можуть врятувати життя.

Щиро дякуємо виступаючим фахівцям за самовіддану працю, Маневицькому ЦПРПП за організацію роботи, Маневицькому ЦТДЮ за надані матеріали.

Працюємо далі! Бережіть себе! Разом до Перемоги!