У Маневицькій громаді оголошується конкурс грантів, націлених на підтримку самозайнятості та мікропідприємництва

  • 500

 

 

ПРОГРАМА 

«ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗШИРЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ»

 

ОГОЛОШЕННЯ КОНКУРСУ ГРАНТІВ, НАЦІЛЕНИХ НА ПІДТРИМКУ САМОЗАЙНЯТОСТІ ТА

МІКРОПІДПРИЄМНИЦТВА В ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Програма «Забезпечення розширення економічних прав та можливостей жінок для відновлення та розвитку» (SEED) французької неурядової організації ACTED при підтримці Міністерства зовнішньої політики Канади оголошує конкурс грантів, направлених на підтримку самозайнятості населення (включаючи домашнє виробництво продуктів харчування), мікропідприємництва у Волинській області. 

Ціллю програми являється допомога сім’ям/фізичним особам, які постраждали від збройного конфлікту, для створення нових та підтримки існуючих джерел доходів, а також, для збільшення ділової активності населення, відновлення стабільного життєзабезпечення, зниження фінансової залежності населення від зовнішніх державних та  недержавних дотацій.

 

Сума гранту становить від 30 000,00 гривень до 60 000,00 гривень. 

 

Територіальні громади даного етапу проекту:

  • Волинська обл., Торчинська ОТГ;
  • Волинська обл., Маневицька ОТГ;
  • Волинська обл., Колківська ОТГ;
  • Волинська обл., Підгайцівська ОТГ.

Жінки заохочуються до подання заявок на цей конкурс. Основною ціллю програми SEED являється підвищення економічної безпеки жінок, вразливих до бідності, і надання можливостей для їх самореалізації, самозайнятості і активної участі в прийнятті рішень в контексті інвестицій і розподілу ресурсів у домогосподарствах для інтересів всієї сім’ї та суспільства. В рамках даного проекту, сім’я, очолювана жінкою — це сім’я, де жінка приносить основний дохід, незалежно від присутності чи відсутності чоловіка в ній.

Програма SEED, також, націлена на найбільш вразливі сім’ї / людей (жінки/чоловіки) з ціллю підвищення їх економічної безпеки. 

 

Під час розгляду заявки на конкурс враховується наявність фінансової та соціальної вразливості сім’ї. В рамках цієї програми до вразливих сімей належать: 

  • Сім’ї, переміщені з території активних бойових дій;
  • Сім’ї, що приймають ВПО;
  • Сім'ї, які безпосередньо постраждали від збройного конфлікту;
  • Сім’ї, які постраждали внаслідок поширення вірусу COVID – 19 та введення карантинних обмежень;
  • Сім'ї з дітьми до 18 років або іншими членами сім'ї на утриманні та/або очолювані батькомодинаком;
  • Сім'ї з безробітними людьми передпенсійного віку (50 років та старше);
  • Сім'ї з людьми з інвалідністю, з важкими захворюваннями, з маломобільними людьми;
  • Жінки віком від 55 років, які проживають одні;
  • Самотні матері.

Для підтримки самозайнятості населення та мікропідприємництва на території Волинської області грантова підтримка надається для впровадження наступних видів господарської діяльності

  1. Вирощування та обробка овочевих, зернових та олійних культур;
  2. Вирощування великої рогатої худоби, виробництво м’яса та молока;
  3. Вирощування кролика, малої рогатої худоби (кози, вівці), виробництво м’яса, молока, вовни;
  4. Вирощування домашньої птиці, виробництва яєць;
  5. Бджільництво, виробництво меду;
  6. Виробництво харчової продукції: сирів, напівфабрикатів та готових виробів, випічки, хлібобулочних виробів, продуктів копчення. 
  7. Переробка сільськогосподарської продукції власного виробництва;    
  8. Виготовлення текстильної продукції по індивідуальному замовленню (із трикотажу, льону, вовни та ін.);
  9. Ремонт швейних виробів та  виготовлення продуктів швейного виробництва по індивідуальному замовленню; 
  10. Виготовлення галантерейної продукції, виробів ручної роботи, ремонт галантерейних виробів;
  11. Виготовлення керамічних виробів;  
  12. Ремонт та виготовлення взуття за індивідуальним замовленням;
  13. Ремонт та виготовлення меблів за індивідуальним замовленням;
  14. Ремонт та обслуговування побутового, домашнього інвентаря для садівництва, спортивного обладнання, велосипедів;
  15. Надання послуг у сфері постачання готової продукції, напівфабрикатів, товарів, перевезення товарів/вантажів за індивідуальним замовленням;
  16. Послуги сфери індустрії краси та здоров’я;
  17. Послуги сфери творчості, мистецтва та розваг;
  18. Здійснення інших видів господарської діяльності за згодою ACTED. 

Примітка: грант також може покривати витрати на доставку техніки/обладнання/сировини/великої рогатої худоби, монтаж техніки  та ін.

 

В рамках даної програми, гранти діляться на два напралення:
 

  1. Самозайнятість для забезпечення потреб сім’ї (в тому числі домашнє виробництво продукції харчування) включає види господарської діяльності, направлені на домашнє виробництво продукції для забезпечення потреб сім’ї без цілі реалізації такої продукції (без цілі отримання систематичного доходу). При самозаняйтості можлива реалізація виключно НАДЛИШКІВ виготовленої/вирощеної харчової продукції, які залишилися після забезпечення потреб сім’ї (Приклад: молоко, м’ясо, яйця, овочі, фрукти та ін.).
  2. Мікропідприємництво з ціллю отримання доходу включає види господарської діяльності, які направлені на виробництво харчової/не харчової продукції для реалізації з ціллю систематичного отримання доходу, а також, надання послуг/робіт з ціллю систематичного отримання доходу (приклад: виробництво напівфабрикатів, випікання хлібобулочних виробів, пошив/ремонт одягу/взуття, виготовлення галантерейних, керамічних та інших виробів, надання послуг сфери красоти та здоров’я та ін.).

 

В конкурсі для отримання гранту можуть прийняти участь повнолітні особи (18+), які проявляють можливість і наявність виробничих ресурсів для реалізації заявленої господарської діяльності при грантовій підтримці, котрі являються дієздатними та правоздатними Громадянами України і проживають постійно (включаючи внутрішньо переміщених осіб) на території Волинської області.

 

Якщо декілька родин мають на меті зібратися разом, аби зайнятися більш активною діяльністю (приклад: бджільництво по сусідству та ін.). для гранту для декількох родин заявки проходять двоетапний процес розгляду: індивідуальна перевірка кожної заявки, відповідно до загальних вимог та перевірка колективної діяльності в цілому. У цьому випадку кожна заявка та бізнес-план повинні вміщувати окреме описання господарської діяльності сім’ї, а також, її вклад у спільний результат та обґрунтування ефективності спільної діяльності (приклад: ефект масштабування, загальні ресурси та ін.).

 

Не можуть окремо заявлятися та претендувати на отримання грантів одночасно особи, котрі перебувають між собою в родинних стосунках і проживають однією сім’єю та ведуть спільний побут (Приклад: учасником конкурсу не можуть бути одночасно чоловік та дружина та/або їх діти, котрі проживають однією сім’єю і мають спільний побут): однак, вітається, якщо заявник опише в заявці на участь і вклад усієї сім’ї у ведення господарської діяльності (з урахуванням виконання розпоряджень Конвенції «Про захист прав дітей», учасником якої є Україна).

 

Якщо сімя (один із членів сімї) протягом 2021-2022 років отримувала грант/гранти для підтримки самозайнятості/бізнесу від інших міжнародних/національних гуманітарних організацій, в заявці необхідно вказати, коли такий грант отримувався, описати результати его застосування та обґрунтувати необхідність отримання гранту за даним проектом SEED.

 

Грант не надається для ведення діяльності, що відноситься до ліцензійних видів діяльності або діяльності, що потребує спеціальних дозволів (медичні послуги, послуги з міжнародних вантажних перевезень/пасажирських перевезень, виробництво та реалізація алкогольних напоїв, лікарських, психотропних препаратів тощо).

 

Грантові засоби не можуть бути використані для придбання засобів виробництва, які пов'язані з підвищеним ризиком зберігання та використання (хімікати, паливні матеріали тощо), для сплати боргів, орендою/ремонтом житлового приміщення, придбання техніки/обладнання, що було у використанні (без сертифікату якості виробника та гарантійного талона, фінансових документів про придбання), сплату податків та інших платежів, навчання.

 

Замовники, які претендують на отримання гранту на самозайнятість, або мікропідприємництво, ОБОВЯЗКОВО заповнюють кожен розділ та пункт заявки, Згоду на обробку персональних даних та Мотиваційний лист.

 

План діяльності, поданий на конкурс, повинен містити опис видів господарської діяльності, перспективи покращення життєзабезпечення сім'ї/отримання доходів, містити реалістичні ринкові показники, власний внесок у справу, облік зовнішніх ризиків та заходи для їх запобігання, знання місцевого ринку, продемонструвати досвід та навички, критичне мислення, готовність заявника здійснювати зазначений вид господарської діяльності після отримання гранту, перелік товарів, які заявник хоче придбати на грантові кошти, необхідну суму у гривнях.

У заявці має бути обраний кращий вид отримання гранту:

  1. Грант у грошовому еквіваленті (надається грантоодержувачу, за допомогою грошового  переказу на придбання товару самим грантоодержувачем);
  2. Грант у товарному вигляді (закупівля товару проводиться ACTED і передається у товарному вигляді грантоодержувачу).

Якщо заявник не зареєстрований у відповідних населених пунктах (немає позначки у паспорті про реєстрацію місця проживання у відповідних населених пунктах), надати копію довідки внутрішньо переміщеної особи за місцем фактичного проживання або іншого документа, що підтверджує фактичне місце проживання у відповідному населеному пункті на території Черновецької області.

 

Кінцевий термін подання заявок: до 23:59 (за київським часом) 28 лютого 2023 року. Заявки, які надійшли пізніше за встановлений термін, розглядатися не будуть.

 

Детальна інформація про конкурс та його вимоги, рекомендації щодо заповнення заявок надається на інформаційних сесіях, які проводитимуться представниками французької неурядової організації ACTED у зазначених громадах.

 Для отримання додаткової інформації про місце, дату та час проведення інформаційної сесії, про умови конкурсу та процедуру подання заявок просимо звертатися по телефону:

 +38099-071-27-69, +38063-609-75-56, або на електронну скриньку: ukraine.seed@acted.org 

 

Заповнена заява може бути направлена на розгляд ACTED одним із наступних способів:

1.Направити заповнену заяву (і копію документа про фактичне проживання, за відсутності позначки у паспорті про реєстрацію місця проживання у відповідних населених пунктах) «Новою поштою», відділення 

№ 33, м. Львів, ACTED, 26620088 на ім’я Вадим Мєсюра, тел.: +38073-268-24-00.

2.Опустити заповнену заяву (і копію документа про фактичне проживання, за відсутності позначки у паспорті про реєстрацію місця проживання у відповідних населених пунктах) до спеціальних скриньок, розміщених у місцях проведення фахівцями ACTED інформаційних сесій.

3.Надіслати електрону версію заповненої заявки на електрону скриньку: ukraine.seed@acted.org 

   

Етапи та критерії оцінки заявок на участь у конкурсі оцінювальною комісією ACTED: 

  1. Перевірка відповідності технічним параметрам конкурсу (у тому числі правильність та повнота заповнення заявки, читабельність тексту заявки, надання копій (у високій якості та в повному обсязі) необхідних документів, наявності підписів заявника на заяві, та підписи на згоді на обробку, використання та зберігання персональних даних, наявність уразливості, відповідність господарської діяльності, що заявляється, відповідність географії місця проживання заявника, відповідність обсягу фінансування, що запитується, умовам конкурсу (розмір гранту) та ін.). Заявки, які не пройшли технічний етап, відхиляються та не допускаються до подальших етапів оцінки.
  2. Заявки, допущені до другого етапу оцінки, будуть оцінені експертами за такими критеріями:
  • відповідність заявки цілям конкурсу;
  • досвід у заявленій діяльності;
  • можливості сім'ї здійснювати заявлений вид діяльності;
  • планування та очікуваний результат діяльності;
  • якість опису господарської діяльності, продукту/послуги;
  • знання місцевого ринку, реалістичні цінові показники;
  • мотивація заявника займатися та розвивати заявлений вид діяльності з метою покращення рівня життєзабезпечення своєї сім'ї/отримання доходу.

3) Заявки, що пройшли другий етап, далі будуть оцінені за підсумками відвідування представниками неурядової організації ACTED заявника за місцем його фактичного проживання, ведення господарської діяльності, перевірки актуальності наданої інформації у заявці та документів, що додаються до заявки, відповідність заявленої господарської діяльності та можливостей здійснювати таку діяльність.

 

Після підтвердження заявки для отримання гранту, грантоодержувачі повинні будуть підписати грантову угоду з французькою неурядовою організацією ACTED. У разі відмови у підписанні угоди грантоодержувачем, грант не надається.  Грантоодержувачі зобов'язані вести господарську діяльність відповідно до поданих заявок та відповідно до законодавства України. Процес ведення заявленої господарської діяльності контролюватиметься Програмою SEED французької неурядової організації ACTED.

Неурядова організація ACTED не несе відповідальності за будь-які витрати заявника, пов'язані з поданням заявки. Незалежно від ухваленого рішення оцінювальною комісією, отримані заявки не підлягають поверненню заявникам.

 

Заявки розглядатимуться за умови наявності ПІДПИСУ ЗАЯВНИКА на заяві та ПІДПИСАНОГО ЗАЯВНИКОМ письмової згоди на обробку та зберігання персональних даних.