До уваги власників сертифікатів на право на земельну частку (пай)!

  • 206

Фото без опису

У разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Ця вимога обумовлена статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».    

Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай). Так, сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право власності на землю), цей документ не визначає меж земельної ділянки, а містить лише відомості про її вартість та розмір в умовних кадастрових гектарах.

Для оформлення права власності на земельну частку (пай), необхідно виконати наступні дії:

1) Звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою про прийняття рішення (в разі його відсутності) про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

2) Укласти договір із землевпорядною організацією про розроблення документації із землеустрою. Здійснити державну реєстрацію земельної ділянки та отримати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

3) Звернутися до Центру надання адміністративних послуг для державної реєстрації права власності на земельну ділянку.