Бережіть себе та навколишній світ!

  • 256

Фото без опису

Останнім часом можна відмітити зростання звернень громадян щодо неналежного поводження з відходами, неналежного будівництва каналізаційних споруд,  створення неприємних запахів, забруднення колодязів.  Знаходимо тому підтвердження при здійсненні рейдових перевірок, які відбулися в декількох населених пунктах Маневицької громади.

Зокрема, при здійсненні рейду щодо перевірки дотримання вимог законодавства в сфері поводження з відходами спільно з відповідальними працівниками Маневицької селищної ради,  тільки в Маневичах складено 7 протоколів за виявлені порушення  в сфері поводження з відходами. В більшості випадків було виявлено скидання рідких нечистот на прибудинкову територію. Такі ж порушення були виявлені  і в інших громадах.

      Неправильне або недбайливе поводження з твердими чи рідкими побутовими нечистотами створює умови для забруднення водоносного горизонту, а зважаючи на те, що велика кількість населення користується водою з  індивідуальних неглибинних свердловин, є висока імовірність щоденного «отруєння» важкими металами, поверхнево — активними речовинами, нітратами, патогенним бактеріями та паразитами.  Хочеться підмітити, що більшість важких металів дуже токсично впливають на людський організм - викликають прямий некроз або онкологічний процес в життєво — важливих органах, поверхнево — активні речовини, емульгатори,  які найбільше знаходяться в пральних порошках, шампунях, потрапляючи в людський організм, не виводяться з нього, замінюючи живі природні тканини наших органів, а в подальшому — можуть викликати нетипову імунну реакцію із розвитком системних захворювань організму та тотальним ураженням  суглобів, серця, легень.  Нітрати, в свою чергу, попадаючи в людський організм,  зв'язують гемоглобін та не дають можливості доносити кисень до наших тканин. При цьому найбільше страждають люди з вже наявною серцево — легеневою патологією,  а найбільш вразливі  - діти віком до року,  в яких нітратне отруєння через воду або харчові продукти може викликати раптову смерть.

Тому, відповідальне поводження з відходами — це надзвичайно важливо. Нагадуємо, що при відсутності можливості скидати каналізаційні води в централізовані мережі,  можна облаштувати індивідуальні малі очисні споруди або септик. При цьому всі його конструкції повинні бути непроникними для запобігання забруднення грунту.  Нагадуємо, що вигреби, септики чи малі очисні споруди повинні бути розташовані на віддалі  не менше 20 метрів від колодязів чи свердловин вашого господарства та сусідів  і щонайменше 50 метрів від громадських джерел водопостачання (артсвердловин, громадських колодязів, водою з яких користується багато людей). Тому, на початку будівництва власного житлового будинку за правилами добросусідства необхідно узгодити оптимальне розташування каналізаційних мереж та споруд,  дотримуватись нормативної відстані від джерел водопостачання. Для запобігання виникнення неприємних запахів  вигреби, компостні ями,  надвірні вбиральні  повинні бути розташовані не менше, як за 20 метрів від стін житлового будинку, ігрового майданчика,  місця громадського відпочинку.

     Окремо зупинимось на спалюванні сміття.  При спалюванні побутового  сміття, більшість якого — це поліетилен та пластик, утворюються вкрай токсичні та канцерогенні сполуки, такі як оксид азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, діоксин, сполуки свинцю, ртуті та фосфору. Все це дуже швидко при вдиханні потрапляє в наш організм та призводить до катастрофічних наслідків.  Спалювання трави та листя часто завершується масовими пожежами торфяників, лісових масивів,  що в свою чергу є масовим знищенням природного ареалу  фауни та флори.

   Тому, ще раз нагадуємо, що неналежне поводження з відходами — це порушення, яке тягне за собою  адміністративне покарання за статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  В цілях попередження  виникнення правопорушень у сфері поводження з відходами та повідомлення про такі випадки надаємо контактний номер телефону  державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Володимира Ольховіка: 0673343820.

    Будьмо свідомими: бережіть себе та навколишній світ!

 

Володимир Ольховік - головний

спеціаліст — державний інспектор з ОНПС

 

Наталія Маковецька - начальник відділу державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Маневицького управління ГУ Держпродспоживслужби

 у Волинській області