Фосфор

  • 248

Рекомендації для населення: як діяти у разі ураження фосфорною бомбою

Фосфорні бомби – це боєприпаси, начинені білим фосфором. Це вогненебезпечна речовина. Їх застосування заборонено Женевською конвенцією про захист жертв війни (протокол від 1977 року) та Конвенцією про конкретні види звичайної зброї. 

Білий фосфор – це вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого кольору із гострим запахом часнику. Через це його зберігають під водою, у закоркованих посудинах та за мінімального освітлення. При контакті з киснем легко займається. Температура його горіння – близько 800 °C.

Під час попадання на шкіру людини білий фосфор викликає важкі хімічні опіки. Смертельна доза становить 0,05-0,15 г. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Перша допомога під час ураження білим фосфором

  1. Якомога швидше варто позбутися одягу, до якого прилипали частки білого фосфору. Якщо такої можливості немає, то занурте уражену шкіру у воду або сильно зволожите.
  2. Коли позбудетесь одягу, промийте уражені ділянки шкіри розчином бікарбонату натрію (сода) або холодною водою.
  3. Змочіть шкіру та усуньте видимі частки фосфору (бажано під водою) негострим предметом або пінцетом. Не можна торкатися фосфору пальцями!
  4. Опіки варто закрити вологими пов’язками. Вони мають бути промочені фізрозчином, щоб запобігти повторному загорянню фосфору.

 Якщо фосфор потрапляє в організм через рот, то викликає опіки ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту. Людина відчуває сильне печіння в роті, страждає від блювоти, діареї та сильного болю в животі.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами повинен лише спеціальний медичний персонал, тому після ураження слід негайно звернутись за кваліфікованою допомогою.

Корисні поради

Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити рясно поливаючи водою, чи засипаючи піском або ґрунтом, поки до фосфору не перестане надходити кисень.

Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі. По можливості зануріть пошкоджену частину тіла у воду. Потрібно рясно поливати або змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.

В жодному разі не використовуйте вату і перекис водню! Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору. Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, перебуває у свідомості, їй потрібно дати будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати.

При горінні фосфор також виділяє отруйні пари. Для виведення токсичних речовин з організму потрібно прийняти будь-який сорбент. Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду.