До уваги жителів Маневицької громади!

  • 345

Фото без опису

Шановні жителі територіальної громади!

За повідомленням Державної служби України з надзвичайних ситуацій на території нашого краю встановилась надзвичайна V класу пожежна небезпека. Ризик виникнення пожеж при таких умовах значно зростає.
Уже є свіжі випадки виникнення пожеж в екосистемах. Так, на минулому тижні значні обсяги людських та матеріальних ресурсів залучались до ліквідації загоряння торфу, сухої трави та чагарників на землях Цмінівського старостинського округу. 
Статистика підтверджує, що майже всі такі пожежі виникають через людський фактор. Необережно кинутий сірник, недопалок, тліюче вогнище, пустощі дітей з вогнем – це може призвести до сумних наслідків. Особливу небезпеку становлять стихійні палії, які навмисно підпалюють сухостій – рослини, дерева, стерню та смітники. Дуже часто такі безглузді дії призводять до великомасштабних пожеж. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять лінії електропередач, поблизу лісових та торф’яних масивів, адже швидкість поширення вогню, особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода,  надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях вкрай  важко. Ускладнює гасіння й відсутність поблизу вододжерел з достатньою кількістю води.
ПАМЯТАЙТЕ!  Перебуваючи на відпочинку, господарюючи на полях, сінокосах та присадибних ділянках, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки: не спалюйте суху рослинність, не розкладайте багаття, утримайтеся від куріння чи користування відкритим вогнем.
Закликаємо усіх мешканців громади об’єднати свої зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності! Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників поліції за телефоном 102.
Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки, або пожежа набула значних розмірів – телефонуйте за номером 101!
Не зайвим буде нагадати, що статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 91800 грн до 153000 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
Закликаємо всіх бути обачними та поміркованими у своїх вчинках!