Запрошуємо долучитися до сімейних форм виховання

  • 160

Роль батьків для дитини надзвичайно важлива. Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, беруть на себе фінансову відповідальність, мають юридичні повноваження, в тому числі на право прийняття важливих рішень від імені своїх дітей; допомагають відчути взаємне тепло, любов, передають дітям досвід поколінь, життєві цінності й духовність, виховують дітей, задовольняють їхні щоденні потреби, дають приклад для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні в самостійному житті. Ці потреби життєво важливі для кожної дитини, якого б віку вона не була. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це не можливо, то альтернативою біологічної родини можуть стати сімейні форми виховання.

 Для довідки:

Патронат – тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

ДБСТ – дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати10 дітей, враховуючи рідних дітей;

Прийомна сімя – сім’я, яка добровільно взяла на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування; Опіка встановлюється над малолітніми дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування віком до 14 років Піклування встановлюється над неповнолітніми дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування віком від 14 років до 18 років.     

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина або дочки, що здійснене на підставі рішення суду. Основна мета сімейних форм виховання – тимчасове утримання (окрім усиновлення) й виховання дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Практично кожна дитина, яка сьогодні виховується в інтернатному закладі, мріє про сім’ю.

На території нашої громади функціонує 2 ДБСТ, в яких виховується 12 дітей. Якщо Ви добра та небайдужа людина до долі дітей, які залишилися без батьківського піклування та маєте бажання долучитися до сімейних форм виховання то детальну інформацію безкоштовно можете отримати в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради за адресою: смт Маневичі, вул.100-річчя Маневич, 53, тел. 40 523.