КОМПЕНСАЦІЯ ВИТРАТ ВЛАСНИКУ ЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ ПРИВАТНОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ ЗА ТИМЧАСОВЕ РОЗМІЩЕННЯ У СЕБЕ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

  • 782

Фото без опису

ХТО МАЄ ПРАВО НА КОМПЕНСАЦІЮ ?

Громадяни України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях переселенців, які після введення воєнного стану перемістилися з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Київ, і не є отримувачами щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату ЖКП.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ВЛАСНИКУ ЖИЛОГО ПРИМІЩЕННЯ ПРИВАТНОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ, ЯКИЙ РОЗМІСТИВ У СЕБЕ ВПО, ЩОБ ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ?

Подати заяву до ЦНАПу за адресою: смт Маневичі, вул. 100-річчя Маневич, 34А або до старости відповідного старостинського округу Маневицької селищної ради за місцем розташування жилого приміщення не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО.

В заяві зазначити

прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб;

додати копії документів, що посвідчують їх особи (паспорт громадянина України або свідоцтво про народження).

В день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості  подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні.

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає в відділ «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Маневицької селищної ради за адресою: смт Маневичі, вул. 100-річчя Маневич, 34А або до старости відповідного старостинського округу Маневицької селищної ради заяву

 Реєстрація заяв та прийом документів здійснюється адміністраторами відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Маневицької селищної ради за адресою: смт Маневичі, вул. 100-річчя Маневич, 34А або старостами відповідних старостинських округів Маневицької селищної ради.

 До заяви власник жилого приміщення зобов’язаний надати:

- паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків власника жилого приміщення;

- паспорт громадянина України або свідоцтво про народження внутрішньо переміщеної особи та реєстраційні номери облікових карток платників податків внутрішньо переміщених осіб, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

- документ що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна;

- документ з реквізитами банківського рахунку заявника.

ЯКИЙ МЕХАНІЗМ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ ВЛАСНИКУ ЖИЛОГО ПРИМІЩЕННЯ ПРИВАТНОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ, ЯКИЙ РОЗМІСТИВ У СЕБЕ ВПО ?

Заява розглядається протягом п’яти робочих днів.

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету проводять верифікацію наведених у заяві відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, а саме:

факту такого розміщення та його безоплатності;

кількості розміщених осіб та умов їх проживання;

документів, що встановлюють особу;

дані про відсутність або наявність у заяві інформації про осіб, які отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

За результатами перевірки визначається обсяг компенсації витрат власника житла.

ЯКА СУМА КОМПЕНСАЦІЇ ?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО, та кількості осіб, які там проживали (людино-днів).

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

ЗА ЯКИЙ ПЕРІОД БУДЕ НАРАХОВУВАТИСЬ КОМПЕНСАЦІЯ ?

З дня розміщення ВПО, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні, та не раніше дати прийняття Постанови.

ЯКИМ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИМ АКТОМ ВРЕГУЛЬОВАНО ПОРЯДОК ?

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».