Про заборону паління трави під об’єктами критичної інфраструктури НЕК «Укренерго»

  • 689

Згідно з вимогами Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209 (далі - Правила), та Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», в охоронних зонах ПЛ забороняється виконувати будь-які дії, які можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки. До переліку включено:

• будувати житлові, громадські та дачні будинки, влаштовувати будь-які звалища;

• складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

• розпалювати вогнища;

• розташовувати автозаправні станції або інші сховища паливо-мастильних матеріалів;

• накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, демонтувати їх елементи;

• саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;

• влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

• запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

• здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище;

• виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, паливомастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі).

Крім цього, згідно з вимогами пункту 13 Правил, місцеві органи виконавчої влади сприяють енергопідприємствам у роботі із збереження електричних мереж, запобігання аваріям і ліквідації їх наслідків у діючих електромережах, а також у забезпеченні виконання Правил усіма юридичними та фізичними особами.

Також Законом України № 556-IX від 13.04.2020 внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу України щодо суттєвого збільшення штрафів за відповідні правопорушення.

Разом з тим, згідно із заявою прес-офіцера Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександра Хорунжого в ефірі інформаційного телемарафону, паління трави та сміття будуть прирівнювати до диверсій в умовах воєнного стану. Це передбачено ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту), передбачене покарання - позбавлення волі строком на п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Не зважаючи на такі заборони та фактори впливу на порушників, продовжуються підпали трави, в тому числі під об’єктами критичної інфраструктури – магістральними лініями електропередачі напругою 220-750 кВ. Зокрема, 20.03.2022 мали місце вимкнення ПЛ 750 кВ та ПЛ 220 кВ через горіння трави під проводами даних ПЛ. Зазначені вимкнення призвели до розвантаження Рівненської АЕС та послабили надійність електропостачання споживачів Львівської та Закарпатської областей, що в даній ситуації є неприпустимим.