ЯК ПРИЙМАТИ ПРЕПАРАТ КАЛІЮ ЙОДИД У РАЗІ РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ?

  • 260

Фото без опису

Найперше правило — слухайте вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях та чекайте на офіційні повідомлення на їхніх сторінках.

Допустимий період для прийому стабільного йоду становить 24 години до і протягом шести годин після очікуваного початку впливу радіоактивних ізотопів йоду (далі - РІЙ). Також обґрунтовано приймати калію йодид для блокування щитоподібної залози протягом восьми годин після початку впливу РІЙ. Початок йодної профілактики пізніше ніж через 14 годин після впливу РІЙ може завдавати більше шкоди, ніж очікувана користь, бо сприятиме продовженню біологічного періоду піврозпаду РІЙ, який вже накопичився в щитоподібній залозі.

Одноразове застосування калію йодид забезпечує захист щитоподібної залози приблизно на 24 години. Як правило, евакуація населення (при наявності показань) є більш ефективним заходом щодо радіаційного захисту, ніж повторний прийом препарату калію йодид. Якщо евакуація, з якихось причин, затримується або неможлива, то багаторазове (повторне) застосування слід проводити не раніше 24 годин після першого прийому препарату й тільки в умовах або при можливості пролонгованого надходження радіоактивності в зовнішнє середовище.

Ризик серйозних побічних ефектів у дітей від одноразового прийому калію йодид у дозуванні  оцінюється величиною 1 випадок на 10 млн. дітей (досвід проведення в Польщі після аварії на ЧАЕС). Міжнародний досвід свідчить, що ризик побічних ефектів від застосування більших доз калію йодид неспівставно менший, ніж ризик раку щитоподібної залози дітей від впливу РІЙ. При довготривалому збережені радіаційного фону можливо застосування калію йодид до 6-7 днів (тільки при офіційному оповіщені).

Дозування одноразового прийому препарату калію йодид дорослим і дітям для захисту щитоподібної залози від накопичення РІЙ:

Група населення,

вік

Дозування*

в міліграмах КІ

Немовлята від народження до 1 місяця до 2 років

~32(1/6 таб.)

Діти старше 2 років та дорослі

125

Вагітні

125

НАГОЛОШУЄМО, ЩО ЗАВЧАСНА ЙОДНА ПРОФІЛАКТИКА ШКІДЛИВА ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Важливо! Калію йодид приймається після їжі (згідно інструкції).

Звертаємо увагу, що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести також до негативних наслідків. Приймати лише у разі радіаційних аварій та одноразово і відповідно вищезазначених рекомендацій.

При отримані препарату КАЛІЮ ЙОДИД та Респіратора FFP2  жителі особисто несуть відповідальність за зберігання та прийом калію йодиду.

Термін зберігання вище вказаного препарату до 01.10.2025 року.

 

Директор

КП «Маневицький ЦПМСД»                                               Роман ЮРЧИК