До відома фізичних-осіб підприємців, які здійснюють свою діяльність на території Маневицької територіальної громади

  • 443

Фото без опису

За повідомленням Головного управління ДПС у Волинській області інформуємо, що згідно з вимогами Податкового кодексу з 01 січня 2022 року фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій / програмні реєстратори розрахункових операцій (далі по тексту РРО/ПРРО) при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
На сьогодні від обов’язку застосування РРО/ПРРО звільненні фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої групи.
Фізичним особам - підприємцям, які сплачують єдиний податок та здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів) дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО за умови використання розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Дана норма визначена пунктом 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"» (далі - Перелік №1336).
Пункт 1 Переліку №1336 не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

- така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об'єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

- такими фізичними особами - підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;

- сільськими радами та радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов'язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Інформуємо про зміни у законодавстві, якими встановлюються вимоги до платників податків щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі - Порядок №496).
Порядок №496 не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи. Із загального числа платників єдиного додатку II - IV груп Порядок №496 поширює свою дію виключно на платників, визначених у п. 61 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Порядок №496 поширює свою дію на ФОПів III групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.
Фізичні особи - підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО.
Разом з цим Порядок №496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОПів, які використовують загальну систему оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.