Не за горами весняна повінь

  • 251

Незважаючи на люту зиму, необхідно проводити підготовчі заходи до пропуску весняної повені та паводку.

За інформацією начальника Маневицької експлуатаційної дільниці регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Віктора ПАХОЛЬЧУКА, територія Маневицької територіальної громади займає понад 41% площі меліорованих земель колишнього Маневицького району (11,4 тис.га), із протяжністю внутрішньогосподарських каналів понад  527 км, кількістю ГТС 501 шт, в тому числі шлюзів-регуляторів 246 шт. Крім цього, на даній території знаходиться понад 132 км водоприймачів та магістральних каналів із розміщеними на них 75 шт гідротехнічними спорудами, в т.ч. 47 шлюзів-регуляторів, 13,3 км захисних дамб, насосні станції сіл Колодії та Підцаревичі, які обслуговує Маневицька експлуатаційна дільниця  Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

Найбільш потенційно небезпечними, в повеневому відношенні, являються населені пункти та сільськогосподарські угіддя поблизу: сіл Колодії та Підцаревичі Маневицької осушувальної системи, а також сіл Черськ та  Бережниця Троянівської осушувальної системи. При цьому, села Колодії та Підцаревичі захищені дамбами, відкачування надлишкових вод забезпечується двома насосними станціями, загальною потужністю, відповідно, 330 кВт і 110 кВт і продуктивністю 1,75 і 0,75 куб.м. / сек.

На сьогоднішній день, насосні станції Маневицької дільниці знаходяться у технічно справному стані і готові до відкачування надлишкових вод.

Протягом 2020 року організацією проводились доглядові роботи на міжгосподарських каналах, в зоні Маневицької громади, загальною протяжністю понад 145 км, очищено від наносів 60 гідротехнічних споруд, які забезпечили сприятливий пропускний режим малих річок та магістральних каналів.

Крім цього, підрядною організацією проводились роботи з очищення р. Осина, поблизу с. Черськ, протяжністю 1,45 км, та 1,5 км очищено внутрішньогосподарський канал навколо оз. Черське. Проведені роботи усунули причину періодичного підтоплення с. Черськ та навколишніх с/г угідь.

На даний час процес підготовки до пропуску весняної повені та паводків відбувається у плановому режимі.

Просимо громадян завчасу підготуватись до можливих негативних наслідків, викликаних підвищеними рівнями повеневих та талих вод.

 

 

Служба цивільного захисту

Маневицької селищної ради