Не паліть суху траву

  • 282

Фото без опису

Щорічно з настанням весни рятувальникам доводиться стикатися з проблемою весняних палів сухої трави і збільшенням кількості пожеж, що виникають в результаті спалювання минулорічної сухої рослинності. При тому, мало хто замислюється про вплив такої діяльності на навколишнє природнє середовище та здоров’я оточуючих.
Населення часто забуває, що при випалюванні сухої трави порушується коренева система рослин, від високої температури знищується родючий шар  ґрунту, гинуть комахи і тварини. Але, саме головне, що страждає не тільки природа. Спалювання сухої трави часто призводить до великих пожеж та людських жертв. Від охопленої трави загоряються житлові будинки, господарські будівлі, сараї з худобою, гинуть люди. Нерідко вогонь переходить на лісові масиви і може прийняти загрозливі розміри, переходячи в торф’яні та лісові пожежі. А саме випалювання сухої трави часто призводить до торф’яних пожеж. Торф’яні пожежі охоплюють великі площі і важко піддаються гасінню, особливо великих пожеж, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти у всіх напрямках незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтовим обрієм він горить і під час помірного дощу та снігопаду. Але, мабуть, найнебезпечніше – густий дим торфовищ, який стелиться низько над землею і є особливо небезпечним для здоров’я людей та екології в цілому.
З метою недопущення виникнення таких пожеж, Маневицький районний відділ управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області закликає жителів району припинити випалювати минулорічну траву, адже неконтрольований вогонь при сухій погоді швидко поширюється, знищуючи гектари трави, пошкоджує і випалює дерева та житлові будинки!
Не підпалюйте залишки сухої трави, не кидайте незагашених недокурків на землю як на полі, так і з автомобілів. Не розпалюйте без потреби вогнищ і не залишайте їх тліючими. Не розводьте вогонь у лісах у не відведених для цього місцях. Не послаблюйте нагляд за малолітніми дітьми під час відпочинку на лоні природи. Пам’ятайте, що тільки свідома поведінка і суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути неприємних наслідків.