Наша відповідальність — це і є профілактика всіх хвороб

  • 235

Аналізуючи захворюваність на коронавірусну хворобу за останніх два тижні  на території Маневицької, Колківської та Прилісненської об’єднаних територіальних громад, можна підмітити, що показники залишаються стабільно високими (в середньому реєструється до 9 випадків на добу).  Підйом захворюваності припадає на 25-26 березня, 1-2 квітня, 8-10 квітня та 15 — 16 квітня. Такі  хвилеподібні тенденції підйому  захворюваності, які припадають на четвер — суботу можна пояснити  збільшенням кількості контактів в попередні вихідні. Саме зараз збільшилась кількість відвідин родичів, міграція пов’язана з дачними роботами та відпочинком, а це, в свою чергу, впливає  на  збільшення інфікувань та в подальшому – збільшенню кількості хворих.
На території Волинської області захворюваність за останніх два тижні  знизилась на 10 відсотків,  але в Україні 12 областей та місто Київ перебувають в “червоній” зоні, що тягне за собою ряд жорстких обмежень роботи транспорту, закладів освіти, торгівлі, громадського харчування та в інших сферах.
Незважаючи на такі високі показники захворюваності, повідомлення від лікарів про важкість перебігу коронавірусної хвороби, щодня спостерігаємо збільшення кількості людей, які ігнорують масковий режим, особливо в громадському транспорті, на ринках, в магазинах. Значну роль в поширенні коронавірусної інфекції відіграють масові заходи, які проводяться з порушенням карантинних норм в закладах громадського харчування.
 Застерігаємо, що карантинні обмеження продовжені, тому з відповідальністю необхідно відноситись до виконання протиепідемічних правил:
– всі громадські місця треба відвідувати в захисній масці, при чому правильно одягнутій (коли закрито рот та ніс);
– вкрай важливо дотримуватись особливого дезрежиму місць контакту (ручок дверей, прилавків, барних стійок, кранів умивальників)  та антисептики рук;
– в барах, ресторанах, кафе та інших закладах громадського харчування  власники зобов’язані організувати  вимірювання температури тіла безконтактним термометром своїм працівникам перед роботою та всім відвідувачам закладу (за умови приймання відвідувачів всередині приміщення). Розміщення людей за столами здійснюється по чотири особи (за виключенням малолітніх дітей) та на віддалі 2 метри між місцями сидіння сусідніх столів.
На разі продовжуються рейди – перевірки дотримання протиепідемічних правил сумісно з представниками Національної Поліції. Відповідальність за недотримання маскового режиму, як працівниками так і відвідувачами, і надалі  покладається на заклад та накладається у вигляді фінансової санкції в розмірі від 3400 до 5100 гривень. Інші порушення протиепідемічних правил тягнуть за собою відповідальність у вигляді штрафу  відповідно до статті 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення  в розмірі від 102 до  425 гривень.

 

Маневицьке управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Волинській області