Лісівники Маневиччини застерігають

  • 230

З настанням весняної пори все частіше можна побачити, як на сільськогосподарських  угіддях, уздовж доріг  горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, не задумуються, чим можуть закінчитися такі дії,  як і про те, що цим вони наражають на небезпеку лісові масиви, що розміщені поруч. У таких пожежах гинуть не тільки мікроорганізми, комахи та їх личинки, але й знищуються гнізда птахів, гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні грунту.
Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню, особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода,  надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях вкрай  важко. Ще важче зупинити вогонь у лісі.
Напередодні Великодніх свят, коли проводяться масові прибирання, ризик виникнення пожеж в екосистемах значно зростає.
Тож лісівники Маневиччини закликають усіх мешканців нашого краю згадати про першочергові правила пожежної безпеки та неухильно дотримуватися їх.
Під час пожежонебезпечного періоду населенню категорично забороняється:
– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);
– розпалювати багаття в лісі, спалювати сухе листя, траву чи інший сухостій, а також побутові відходи і сміття;
– палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати гарячий попіл, окрім спеціально обладнаних місць;
– залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речови­нами предмети;
– звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, буд­івельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.
Не зайвим буде нагадати, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060грн.) до трьохсот шістдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120грн.).
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн до 15300 грн.
Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 91800 грн до 153000 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
Відтак лісівники наполегливо рекомендують мешканцям Маневицької територіальної громади утриматися від спалювання сухих залишків рослинності. Особливо неприпустимими є  такі дії поблизу лісових масивів. Адже неконтрольований вогонь за сухої погоди швидко поширюється, знищуючи гектари насаджень, завдаючи величезної шкоди довкіллю.
Закликаємо всіх бути відповідальними та уважними!
При виявленні пожежі слід телефонувати до найближчого лісництва або лісгоспу, чи безпосередньо по телефону 101.