Маневицька селищна рада увійшла до складу асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація громад зон спостереження АЕС»

  • 203

Фото без опису

22 квітня, у місті Нікополі, що на Дніпропетровщині, сталася знакова подія – відбулися установчі збори місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація громад зон спостереження АЕС». Одним із членів об’єднання стала Маневицька селищна територіальна громада. До промислового міста, яке розташоване на березі Каховського водосховища, прибули близько 30 делегатів з шести областей України. Відповідно до рішення Маневицької селищної ради від 15.04.2021 №8/178 «Про ініціювання створення місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація громад зон спостереження АЕС»» Маневицьку селищну раду представляли селищний голова Олександр Гаврилюк та секретар ради Володимир Черчик.  Окрім представників Маневицької громади інтереси жителів зони спостереження Рівненської АЕС представляли голова Вараської міської територіальної громади Олександр Мензул та голова Володимирецької селищної територіальної громади Василь Ковенько.

Фото без описуФото без опису

Основна мета новоутвореної асоціації – відстоювання інтересів жителів громад, що розміщені у 30-кілометрових зонах АЕС, консолідація зусиль у відстоюванні прав громадян щодо відшкодування державою соціально-економічних ризиків, відстоювання інших конституційних прав жителів, які проживають поблизу атомних електростанцій.
Головою новоствореної Асоціації обрано міського голову м.Нікополь Олександра Саюка. У прийнятій Резолюції установчих зборів Асоціації наголошується на наступному: «Учасники Установчих зборів усвідомлюють свою відповідальність перед жителями 30-кілометрових зон, розташованих навколо Запорізької АЕС, Хмельницької АЕС, Южно-Української АЕС та Рівненської АЕС. Ми повинні спрямовувати наші зусилля для того, щоб у повсякденному форматі відстоювати законні права громадян, сприяти підвищенню безпечної і надійної експлуатації атомних електростанцій».
Під час обговорення тексту Резолюції делегатами установчих зборів пропонувалися певні доповнення, в тому числі одноголосно підтримано дві пропозиції Маневицького селищного голови Олександра Гаврилюка та внесено до тексту резолюції установчих зборів вимоги до уряду щодо нового будівництва та капітального ремонту вже існуючих доріг для проведення термінової евакуації населення у випадку непередбачуваних ситуацій  на АЕС, а також пропозицію відносно відновлення пільгового тарифу для населених пунктів, які знаходяться у 30-кілометровій зоні за оплату вуличного освітлення.
Наразі Асоціацією вже ініційовано зустріч з Президентом України, метою якої має стати першочергове питання – неправомірне звуження прав на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності атомних електростанцій, у тому числі на пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні АЕС.
Окрім офіційної частини зборів гості міста – учасники установчих зборів відвідали краєзнавчий музей, де дізналися про славетну історію Нікопольського краю. Директор краєзнавчого музею Олександр Кушнірук, який є виходцем з Волині, вручив очільнику Маневицької селищної територіальної громади Посвідчення Мандрівника на згадку про те, що вони побували на «нульовому кілометрі козацьких шляхів України», для делегатів було проведено оглядову екскурсію містом під час якої відвідали пам’ятні місця Нікополя та побували на місці поховання легендарного кошового отамана Війська Низового Запорізького Івана Сірка. Саме тут голова правління «Асоціації громад зон спостереження АЕС» Олександр Саюк підписав документи, а саме Статут Асоціації громад зон спостереження АЕС та протокол, після чого її зареєстрували у Державному Реєстрі.
Видовищним та цікавим закінченням заходу стала реконструкція козацького бою та смачний справжній козацький куліш.

Фото без описуФото без описуФото без опису