26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи

  • 237

Фото без опису

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних наслідків та щороку нагадує кожному з нас про ту страшну трагедію, яка своїми масштабами зворушила увесь світ.
26 квітня у Маневичах біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи відбулися заходи до 35-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Тут зібралися ліквідатори наслідків аварії, духовенство громади, Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк, народний депутат України Ірина Констанкевич та небайдужі маневичани, які прийшли відзначити подвиг тих, хто 35 років тому виявив велику мужність і героїзм для спасіння людства від ядерної біди.

Фото без описуФото без опису

Всі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти, схиливши голови перед тими, хто віддав своє життя  у цій страшній катастрофі, а священнослужителі відслужили молебень за усіма загиблими героями Чорнобильської трагедії.
Після того, у Маневицькому краєзнавчому музеї, відбулась літературна година-спомин у якій взяли участь безпосередньо люди, які були учасниками ліквідації катастрофи, очільник громади Олександр Гаврилюк, народний депутат України Ірина Констанкевич, голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Ольга Ващук та депутат обласної ради Іван Киричик.
Звертаючись до усіх присутніх Олександр Оксентійович щиро подякував ліквідаторам, які проживають на території громади за мужність та героїзм за можливість жити, працювати, ростити дітей, онуків за той жертовний подвиг, який зробив кожен не задумуючись про наслідки та пообіцяв і надалі разом з депутатським корпусом всіляко допомагати у вирішенні наболілих проблем. Після виступу голова громади нагородив Почесними грамотами Маневицької селищної ради ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЄС Гузоватого Миколу Миколайовича та Бортніка Сергія Устимовича.

Фото без описуФото без опису

У своєму виступі Ірина Мирославівна також подякувала присутнім ліквідаторам за врятовану країну від ядерної катастрофи, попросила вибачення за те, що до цієї вразливої категорії людей останніми роками на законодавчому рівні майже нічого не робиться. Хоча вона постійно разом з колегами депутатами звертаються до Уряду та Президента України з вимогою захистити права учасників ліквідації аварії та поновити гарантовані їм пільги. Народний депутат нагородила Подякою ліквідаторів  Баса Григорія Павловича, Ляшука Анатолія Миколайовича та Максимчука Миколу Васильовича.
До слова також була запрошена Ольга Ващук, голова Камінь- Каширської райдержадміністрації, яка звернулася  до присутніх із словами щирої вдячності, побажала всім міцного здоров’я, довголіття та привітала з наступаючими Великодніми святами.
Працівники Маневицького центру культури та дозвілля та вихованці театру-студії «Троянда-С» подарували усім присутні хвилини спогадів та позитивних емоцій.