Алгоритм дій для отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»

  • 297

Фото без опису

«Пакунок малюка» — допомога батькам у вигляді набору речей для догляду за новонародженим, який вони отримують у пологовому будинку. У такому пакунку містяться одяг, підгузки, доглядова косметика, постіль та інформаційні матеріали для батьків.
«Пакунок малюка» запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень. Зміни набули чинності з 1 вересня.
Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до «ПриватБанку» за соціальною карткою. Проте депутати не погодилися з такими змінами й ухвалили законопроєкт, який відновлює натуральну допомогу. Закон уже підписав Президент Володимир Зеленський.
У березні 2021 року депутати ухвалили законопроєкт № 5064, яким встановили вартість «пакунку малюка» розміром три прожиткові мінімуми для дітей до 6 років — зараз це 5 763 гривні.
Автори законопроєкту кажуть, що це допоможе забезпечити якісну наповненість «пакунка» та раціональне використання коштів державного бюджету.
Для отримання даної грошової виплати батьки повинні  звернутись у відділ соціального захисту населення або до старости села через місяць після народження дитини з пакетом документів:

  • заява про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;
  • рахунок з банку про виплату одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;
  • копія паспорта, копія ідентифікаційного номера, копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».