Укладено договір щодо відлову безпритульних тварин на території громади

  • 235

За зверненнями громадян до Маневицької селищної ради з приводу безпритульних тварин було прийнято рішення укласти договір між ФОП Ткачук Богданою Богданівною та відділом капітального будівництва, житлово-комунального господарства, благоустрою, розвитку інфраструктури та комунальної власності Маневицької селищної ради на послуги по відлову безпритульних (бродячих) тварин, з подальшою стерилізацією та поверненням даних тварин на попереднє місце перебування, або без такого повернення. Поверненню не підлягають агресивні та невиліковно хворі тварини, цуценята до 3-х місяців та тварини, які були прилаштовані у сім’ї з території Виконавця послуг.
Також хочемо зазначити, що відповідно до статті 180 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) тварини є особливим об’єктом цивільних прав, на яких поширюється правовий режим речі, тобто собака є майном, об’єктом права власності.
Статтею 12 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено, що шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує.
Отже, якщо у собаки є господар, то він і нестиме відповідальність за напад такої тварини на людину (адміністративну, цивільну, а у деяких випадках і кримінальну).