Захист прав дитини є одним із найважливіших пріоритетів у громаді

  • 131

Фото без опису

Відділом «Служба у справах дітей» виконавчого комітету Маневицької селищної ради за перше півріччя 2021 року, опрацьовано 34 письмові та 40 усних звернень громадян, підготовлено 53 запити, клопотання та інформації. Проведено 4 засідання комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто ряд  питань, а саме:
– надання дозволу для здійснення правочинів стосовно нерухомого та рухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти -4;
– вирішення спору між батьками щодо місця проживання дитини -2;
– встановлення годин побачень батьку з сином-1;
– надання дозволу батькам про зарахування на цілодобове перебування дитини у закладі, який здійснює інституційний догляд-3;
– позбавлення батьківських прав 4 батьків відносно 10 дітей;
– затвердження висновку відділу «Служба у справах дітей» про доцільність встановлення піклування та відповідність його інтересам дітей -1.
Також підготовлено 22 проєкти рішень на розгляд виконавчого комітету Маневицької селищної ради. Взято участь у 4 судових засіданнях, які стосуються інтересів дітей.
Станом на 30 липня 2021 року на первинному обліку у відділі перебуває 33 дитини-сироти, дитини, позбавлених батьківського піклування, 14 дітей, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, не створюють належні умови для проживання, виховання та розвитку дітей, 1 дитина – як така, що зазнала насильства в сім’ї та 14 дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
На території громади проживає 11 усиновлених дітей, які виховуються у 7 сім’ях, функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу (17 дітей).
Обстежено умови проживання у 68 сім’ях, де виховуються 189 дітей. З батьками проводились профілактичні бесіди щодо належного виховання дітей, надавалась інформаційно – правова допомога. В результаті проведеної роботи по всіх сім’ях складені акти обстеження умов проживання, на 4 батьків – адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП.
Під час усних звернень, працівниками надавались роз’яснення та консультації громадянам з питань, що стосувались проведення профілактичної роботи в сім’ях, повернення дітей батькам, невідвідування учнями навчальних закладів, стан виконання батьками обов’язків щодо виховання неповнолітніх дітей, зміну місця проживання дітей, зміну прізвища неповнолітнім дітям, стягнення аліментів з батьків на користь дітей, оздоровлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, додаткової відпустки матері, яка виховує одна дітей, недопущення випадків зловживання спиртними напоями та недогляду за дітьми. У Маневицькій громаді питання, що стосуються захисту прав дитини, ставлення до дітей, рівень їхньої безпеки та захищеності постійно  знаходяться на особливому контролі працівників відділу «Служба у справах дітей».