Представники Маневицької селищної ради висловили проблемні питання, які виникають у життєдіяльності громади

  • 170

500

Нещодавно Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк разом з депутатом Маневицької селищної ради Надією Шабат здійснили робочу поїздку до Києва, де зустрілися з Віталієм Безгіним, народним депутатом України, головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Під час зустрічі було висловлено проблемні питання, які виникають у життєдіяльності громади. Серед питань піднімалася тема про тарифи на послуги з теплопостачання для населення та бюджетних установ Маневицької селищної ради. Враховуючи, що газифікація відсутня і для населення та бюджетних організацій дрова паливні та торфобрикети є традиційним та безальтернативним джерелом отримання теплової енергії, є необхідність до статті 5 Закону України «Про альтернативні види палива» внести зміни щодо виключення із реєстру альтернативних видів палива торф’яні брикети та дрова на територіях, де відсутнє газопостачання. Вартість тарифу в даному випадку буде визначатись розрахунковим шляхом виходячи із фактичних витрат. Це буде справедливо для всіх мешканців негазифікованих територій України.

Обговорили проблему щодо встановлення та погодження меж села Бережниця та Повурського авіаційного полігону, вирішенням якої може бути розробка землевпорядної документації щодо встановлення меж села Бережниця та Повурського авіаційного полігону, її погодження та затвердження у встановленому порядку. При цьому формування земельної ділянки під частиною Повурського авіаційного полігону в межах території Маневицької селищної ради, внесення відомостей про неї до Державного земельного кадастру і реєстрації речових прав на неї може і повинно відбутися з обов’язковим врахуванням законних прав та інтересів жителів села Бережниця та Маневицької територіальної громади.

Було озвучено питання вилучення земельних ділянок з постійного користування ДП «Маневицьке лісове господарство» та зміна їх цільового призначення і погодження Кабінетом Міністрів України зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення в землі житлової забудови в районі Маневицького лісництва.

Обговорювали тему щодо відновлення пільг по оплаті за спожиту електроенергію мешканцям, які проживають в 30-кілометровій зоні спостереження Рівненської АЕС та скасування змін, які були запроваджені постановою Кабміну від 28 грудня 2020 р. № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. № 483», зокрема, про відновлення пільгового тарифу на електропостачання для осіб, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Одне з важливих питань Маневицької селищної ради – це отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Вирішити це питання можливо тільки внесенням змін та доповнень до статті 122 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки» та до Порядку надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, для можливості використання передбачених в Державному бюджеті України коштів на 2021 рік.

Під час діалогу з Віталієм Юрійовичем було детально вивчено запропоноване коло запитань, які напряму стосуються стабільної роботи органів місцевого самоврядування на місцях, в тому числі Маневицької селищної ради, та надано чіткі роз’яснення для подальшого можливого вирішення вище перелічених проблем. Також Олександр Гаврилюк та Надія Федорівна отримали повну підтримку та розуміння народного депутата по питанню щодо надання КНП «Маневицька багатопрофільна лікарня» статусу опорної лікарні.