Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області інформує

  • 213

Фото без опису

15 вересня 2021р розпорядженням  голови Камінь-Каширської райдержадміністрації запроваджено карантинний режим, у зв’язку з виявленням Американського білого метелика (Hyphantria cunea Drury) на території    смт. Маневичі  площею 1334,0794 га та затверджені заходи щодо ліквідації та локалізації шкідника.
Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді трапляються особини з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Самки відкладають яйця(до 450штук) на нижню частину листка. Гусениці, що відродилися, починають пошкоджувати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева.
Метелик розвивається у двох генераціях. Характерною ознакою присутності поліфага є наявність павутинних гнізд на деревах.
Постійно протягом карантинного періоду виконавчий комітет , селищної ради, землевласники та землекористувачі, суб’єкти господарювання, розміщені на території, де запроваджено карантинний режим,  зобов’язані здійснювати у випадку виявлення американського білого метелика на площі, де запроваджено карантинний режим (у період вегетації):
* збір та знищення гусениць та кладок яєць;
* обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;
* очищення дерев від нашарування кори;
* знищення рослинних решток;
* перекопування при стовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;
* масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;
* обробки інсектицидами в період відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».